➤ Maja Nyberg är utbildad fotbollsdomare. Hon är också ung, svensk, tjej och blond. Det är inte en bra kombination om man vill få respekt hos unga manliga spelare i fotbollslag i områden där de flesta är mörkhåriga och har utomvästlig invandrarbakgrund. En uppmaning från en förälder om att färga håret svart för att få mer respekt, har etsat sig fast i Majas minne.

Klimatet på och runt fotbollsplanerna i barn- och ungdomsfotbollen har hårdnat på senare år och värst är situationen i de så kallade ‘utanförskapsområdena’. Särskilt utsatta är domarna som ofta blir föremål för trakasserier från såväl spelare som tränare och föräldrar. Det har resulterat i stora problem att rekrytera domare.

Maja Nyberg i Ljungby är en av dem som kan vittna om de påfrestande förhållandena för en fotbollsdomare på lokal barn- och ungdomsnivå. Hon är själv aktiv spelare, först i Lidhults GOIF och sedan Ljungby IF.

Maja utvecklade ett intresse för att bli domare efter att det i hennes kontrakt ingått att döma ett antal matcher om året. Hon gick en domarutbildning och har nu dömt matcher i ett par år. Hon trivs väldigt bra med domaruppdraget som sådant men tycker att det är påfrestande med de aggressiva, sexistiska och rasistiska attityder hon alltför ofta möter från de unga spelarna och deras föräldrar och även från tränare.

– Jag brukar få höra väldigt mycket om att jag är blond, att jag är relativt ung, att jag är tjej och att jag inte har på planen att göra på grund av det, berättar Maja för SVT.

Maja exemplifierar med en sexistisk och rasistisk kommentar som satt sig i minnet och som hon utsattes för i samband med att hon dömde en match för pojkar i 16-årsåldern med i huvudsak utomvästlig invandrarbakgrund:

– Jag var på väg mot min bil efter att jag hade bytt om. Då kommer det fram en förälder på parkeringen som säger att ”lilla gumman, till nästa match borde du nog färga håret lite mörkare om du ska få lite respekt”. Den kommentaren satte sig ganska hårt.

Maja upplever att hon har ett stort stöd från sin familj, sina vänner och även från den lokala domarklubben. Utan det stödet skulle det vara svårt att orka med trakasserierna.

Men samtidigt är hon kritisk till att man i domarutbildningen inte informerar om den situation som nyutbildade domare i Sverige idag har att hantera när de kommer ut i bostadsområdena för att döma matcher. Kanske är det en känslig fråga att adressera, då en del av attityderna bottnar i kulturella värderingar som skiljer sig från de svenska.

För en domare som Maja, som är både tjej och blond, kan det vara extra svårt att få det korrekta bemötande från spelare, föräldrar och tränare som en fotbollsdomare har rätt att förvänta sig. Elin Hornbrink, som är idrottskonsulent på Smålandsidrotten, säger i en kommentar till SVT att idrottsföreningarna måste börja ta ett större ansvar för att få bukt med de här problemen, exempelvis med internutbildningar om hur det är att vara föreningsdomare i dagens Sverige.