I stora delar av världen har Boeings nya plan 737 Max 8 och Max 9 stoppats i väntan på resultat från utredningen av den andra flygolyckan av detta flygplan på kort tid. Under tiden framkommer nya uppgifter som visar att flygplanstillverkaren kände till problem med sina flygplan – men lät dem flyga  ändå.

Den första kraschen skedde i Indonesien i oktober ifjol. Utredningens resultat har visat att flygolyckan orsakades av MCAS – ett nytt automatiskt system som sänker flygplanets nos om det upptäcker att planet går upp för brant eller för sakta och därmed riskerar att förlora lyftkraft. På grund av en trasig sensor på Lion Air-flygplanet fick MCAS felaktig information och började sänka flygplanet.

Piloterna kämpade i tio minuter

Utredningen visade att under tio minuter kämpade piloterna mot MCAS som sänkte flygplanet gång på gång tills det kraschade i Javahavet och dödade alla 189 människor ombord. Piloterna hade ingen chans att rädda planet eftersom de inte visste hur man kan stänga av systemet – och inte ens att systemet fanns.

Boeing har nämligen inte berättat om MCAS i flygplanets manual. Anledningen till detta uppgavs att företaget inte ville ”översvämma en genomsnittlig pilot med för mycket information”, enligt The Wall Street Journal.

”Vad mer känner vi inte till?”

Senare framkom att det fanns rapporter om tekniska problem inom samma område även från amerikanska piloter. En av de beskriver Boeing flygmanual som ”kriminellt otillräcklig”:

”Jag blir förundrad: vad mer känner vi inte till? Flygmanualen är inadekvat och nästan kriminellt otillräcklig”, uppger han i sin rapport enligt Time.

Samtidigt marknadsförde företaget sina Max-plan till flygbolag som så lika föregående generationen att piloter som flyger gamla 737-or knappt behöver någon ny träning.

Björn Fehrm, en veteran i svenska flygvapnet och flygexpert, menar att Max har problem med ”svag systemimplementering”, enligt ett citat i Wired.

Var sist att gå med på tillfälligt stopp för Max

Redan efter första kraschen i Indonesien inledde Boeing ett arbete med en ”mjukvarufix” som skulle göra MCAS mer pålitligt – det ska nämligen inte utlösas av bara en felande sensor. Samtidigt lät bolaget fortsätta använda sina Max-plan. Efter den andra katastrofen med samma flygplan och 157 dödsoffer som skedde under liknande omständigheter var Boeing en av de sista aktörerna i branschen att godkänna ett tillfälligt stopp för den modellen – långt efter europeiska flygmyndigheter och en rad flygbolag.

Ekonomiska motiv kan ligga bakom Boeings agerande

Anledningen till Boeings ovilja att medge riskerna kan ligga i Norwegians senaste krav på ett skadestånd för avbrott i exploateringen. Moderna flygplan med ett listpris på över en miljard kronor styck ska användas i princip oavbrutet för att flygbolag ska kunna hålla ihop ekonomiskt. Ett stopp med förseningar och inställda resor orsakar en kaskad av utbetalningar och ersättningar till passagerare, försäkringsbolag och andra aktörer vilket kan stå flygbolagen dyrt. Det är därför förståeligt att de helst vill föra över denna kostnadsbörda till flygplanstillverkaren.

Av Norwegians 163 flygplan omfattas endast 18 av flygstoppet. Däremot avser flygbolaget att förvärva ett 70-tal Max-flygplan i framtiden vilket ger dem ett starkt förhandlingsverktyg mot Boeing. Att gå med på att betala ett skadestånd till Norwegian kommer dock oundvikligen att medföra liknande skadeståndskrav från andra berörda flygbolag.

Förhoppningsvis ska en grundlig utredning visa om det var Boeings omsorg om sina ekonomiska resultat som lett till undanhållandet av information om tekniska brister och den andra flygolyckan.