Terrorgruppen Hamas attack den 7 oktober i fjol var den värsta massakern på judar sedan Förintelsen. Trots att terroristerna själva dokumenterade de brutala övergreppen och filmade sina härjningar, som sedan firades av vissa grupper över hela världen, vägrar somliga att tro att de faktiskt skedde och hävdar att det rör sig om desinformation. Dessa konspirationsteorier tycks den svenska bokkedjan Akademibokhandeln anse vara rumsrena.

Boken i fråga är skriven av en person som journalisten Lisa Bjurwald intervjuade i februari för Vestmanlands Läns Tidning. Snabbt stod det klart att författaren hävdade att det är judarna själva som stått för mördandet och att några bevis på massvåldtäkter och sexuell tortyr inte finns samt att världens medier har misslyckats med att ta reda på ”sanningen”.

Argumenten är inlindade i en storm av svårkontrollerade och detaljerade ”fakta”. Också det en klassisk metod för förnekare av Förintelsen, som gärna hänger upp sig på sådant som ”omöjliga” produktionsförutsättningar för gasen i koncentrationslägren, som därmed inte ”kan” ha massmördat miljoner judar – och så vidare.

Intervjun publicerades aldrig men den svenska turnén fortsatte. I mars var författaren inbjuden till stadsbiblioteket i Västerås för att tala om boken.

Svaret:

LÄS ÄVEN: Massivt stöd bland palestinier för Hamas och massmord på judar