Kåkstäderna runt Rio de Janeiro – de så kallade favelorna – styrs i likhet med många utanförskapsområden i Sverige av kriminella gäng. Medan den svenska S-regeringen sänder militärer till Gotland för att skrämma den ryska björnen sätter Brasiliens president Bolsonaro in 1 200 tungt beväpnade militärpoliser för att ta tillbaka kontrollen över landets no go-zoner.

Tidigt på onsdagsmorgonen började stora styrkor kamouflageklädda militärpoliser iförda skottsäkra västar, beväpnade med automatkarbiner och understödda av pansarfordon strömma in i Rio de Janeiros omtalade kåkstäder, de så kallade favelorna. De socialt utsatta områdena kontrolleras till stor del av kriminella gäng som landets president Jair Bolsonaro lovat trycka tillbaka.

Sammanlagt har cirka 1 200 militärpoliser kommenderats ut i räderna. En av de främsta måltavlorna är ledare för och medlemmar i knark- och brottssyndikatet Comando vermelho – Gula kommandot – som tagit över kontrollen i området Jacarezinho och numera har den verkliga makten där.

Operationen syftar också till att öka tryggheten och säkerheten för de boende i kåkstäderna och kombineras därför med olika typer av stöd- och hjälpinsatser.

Enligt rapporter kunde onsdagens räder och insatser genomföras utan blodspillan. Tidigare polisinsatser i områdena har vid flera tillfällen resulterat i inbördeskrigsliknande scener när eldstrider brutit ut mellan polis och de lika tungt beväpnade kriminella gängen. Förra året dödades runt 30 personer i samband med en sådan sammandrabbning.

Sverige skickar trupp till Gotland

Även i Sverige har regeringen lovat att ”knäcka gängen”. När man nu mobiliserar militära styrkor är det dock inte för att rensa upp i landets ”särskilt utsatta områden” och återta kontrollen från de gängkriminella. I stället är det till Gotland de skickas för att till Vladimir Putin signalera att det svenska stålet ännu biter på moskoviter, skulle den ryske presidenten får för sig att forcera ringmuren.