Bolsonaro till attack mot hycklande filmstjärna
UNclimatechange from Bonn, Germany, CC BY 2.0 / Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil, CC BY 2.0

Då Leonardo DiCaprio, känd från bland annat filmer som Titanic, på sociala medier nyligen tog upp miljöfrågan fick han mothugg av Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Bolsonaro svarade DiCaprio, som twittrade att Amazonas regnskog har ”stått inför ett angrepp av illegal avskogning i händerna på utvinningsindustrin under de senaste tre åren”.

LÄS ÄVEN: Presidenten som står upp mot vaccinationshysterin

”Du igen, Leo?” twittrade Bolsonaro. ”Jag skulle kunna säga till dig, återigen, att ge upp din yacht innan du tillrättavisar världen, men jag känner till progressiva: du vill förändra hela världen men aldrig dig själv, så jag kommer att låta dig slippa undan”.

”Oss emellan är det konstigt att se en kille som låtsas älska planeten ägna mer uppmärksamhet åt Brasilien än till bränderna som skadar Europa och hans eget land ”, fortsatte presidenten.

Desinformation

Vidare uppmanade Bolsonaro DiCaprio att fortsätta leka med sina Hollywoodleksaker medan den brasilianska regeringen gör sitt jobb, och påpekade bland annat att man satt som mål att utrota illegal avskogning till 2028.

LÄS ÄVEN: Brasiliens nytillträdde president lovar bekämpa ”det marxistiska skräpet”

Bolsonaro bad också filmstjärnan att sluta sprida desinformation och pekade på ett tillfälle då DiCaprio använt en bild från 2003 för att illustrera skogsbränder 2019.

I januari spreds bilder på DiCaprio på semester med vänner på Vava II, den största yachten tillverkad i Storbritannien. Den kostar 150 miljoner dollar och beräknas producera 238 kg koldioxid per mil – lika mycket som en genomsnittlig brittisk bil släpper ut på två månader.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!