Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro förespråkar en ny lag som gör att säkerhetsstyrkor och privatpersoner som skjuter kriminella skyddas från åtal. ”Dom här killarna [kriminella] kommer att dö som kackerlackor på gatorna – och det är så det borde vara”, sa Bolsonaro i en intervju tidigare i veckan.

Bolsonaro hoppas på att kongressen kommer godkänna planerna på att utöka Brasiliens så kallade excludente de ilicitude-lagar som gör vissa vanligtvis illegala handlingar tillåtna. Medan vissa befarar ett blodbad menar Bolsonaro att det skulle ge ett välbehövligt ”juridiskt skydd” till poliser som använder dödligt våld i tjänsten och resultera i en ”dramatisk” minskning av våldet.

LÄS ÄVEN: Ny högerpresident i Brasilien – jämförs med Trump

Presidenten menar även att landets polis utkämpar en ojämn strid mot kriminella och att de borde dekoreras för att de använder sina vapen och inte dras inför domstol. Privatpersoner som nödgas använda dödligt våld då de skyddar sina liv eller egendomar förtjänar också skydd, enligt Bolsonaro.

LÄS ÄVEN: Brasiliens nye president rensar ut kommunistiska tjänstemän

Kritiker menar att Bolsosanro använder en avhumaniserande diskurs som redan lett till en ökning av polisens dödliga våld, i synnerhet mot unga, fattiga och svarta män. Under första halvåret i år sköt militärpolisen i São Paulo ihjäl 414 stycken personer, det högsta antalet sedan 2003. Även i Rio de Janeiro ska polisens dödliga våld ligga på rekordnivåer – 881 döda under årets första sex månader, en person var femte timme.

LÄS ÄVEN: Brasilien tar i med hårdhandskar mot kriminella – ”skjut för att döda”

175 mord per dag
Under 2017 mördades 63 880 människor i Brasilien, 175 mord om dagen, en ökning med 3,7 procent jämfört med 2016.

Redan då Bolsonaro tillträdde som ny president vid årsskiftet stod det klart att man avsåg trappa upp kampen mot kriminella, bland annat genom att polisen ska skjuta för att döda och ostraffade privatpersoner tillåts bära vapen.