bolund-olja-norge

Bild: Twitter / Swinsto101.

InrikesUtrikes

Bolund kräver att Norge slutar med olja

Publicerad 11/12/2021
Annons

Norge har byggt upp en stor del av sitt välstånd på oljeproduktion sedan stora fyndigheter hittades i Nordsjön. Men nu vill den svenska regeringen med klimatminister Per Bolund (MP) i spetsen att grannlandets invånare ska avstå detta välstånd och kräver att Norge upphör med all oljeutvinning.

Utspelet kom under klimattoppmötet COP26 i Glasgow, Skottland, som kritiserats bland annat för deltagarnas hyckleri då det stora flertalet toppolitiker som tagit sig dit gjort det med fossildrivet flyg, samtidigt som man skuldbelägger vanliga medborgare som vill resa på semester eller inte har råd att byta till en ny elbil.

I de skrivelser som författats under konferensen som det stora flertalet länder ställt sig bakom talas bara om en utfasning av kol som energikälla, då det är den största utsläpparen av CO2 och även – i motsats till den giftfria koldioxiden – hälsofarliga ämnen i atmosfären.

Bildat överstatlig aktivistorganisation

Men vissa länder vill gå längre och har bildat en radikal organisation med namnet Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA). Till den har på initiativ av Miljöpartiet den svenska regeringen anslutit Sverige. Organisationen är tydligt politiskt aktivistisk trots att den formellt ägnar sig åt myndighetsutövande som skall vara politiskt oväldig.

Organisationen kräver att även olja och gas förbjuds och i det svenska närområdet är blicken riktad mot Norge. I Sverige har ett förbud för all olje- och gasprospektering förbjudits och nu vill Bolund att Norge stänger ned all sin oljeverksamhet.

– Vi gör det här för att visa att fossil energi inte är en del av framtiden, sa Bolund på plats i Glasgow.

Olja kvar för hundra års energibehov

Enligt uppskattningar finns samtidigt oljefyndigheter kvar som skulle räcka till att förse världen med energi i minst etthundra år till. Det är endast politiska beslut som avgör vilka energislag som ska anses vara en del av framtiden.

I Sverige har Miljöpartiet fått igenom att inte heller den fossilfria och klimatneutrala kärnkraften ska ges någon plats i framtiden energimix. I stället vill man se landet översållat med vindkraftsparker på såväl land som till sjöss. Samnytt granskar i en dokumentärserie utbyggnaden och det första avsnittet kan ses HÄR.

Även Danmark har tagit beslut om att fortsättningsvis inte inte leta olja eller gas. Enligt landets energiminister Dan Jørgensen var det ett svårt beslut att fatta då det innebär stora ekonomiska påfrestningar på landets medborgare. Skälet till att det tagits är att regeringen sätter tilltro till larmen om att jorden står inför en snar undergång i en klimatkatastrof om människans CO2-utsläpp inte upphör.

– Det var inget lätt beslut för oss. Det kostar pengar.

Möts med tystnad från norska regeringen

Även Danmark sätter nu press på Norge att montera ned alla sina oljeborrtorn och avveckla all raffinaderiverksamhet. Det har såvitt Samnytt erfar inte kommit några officiella reaktioner från den norska regeringen på utspelet. Närmast ansvarig minister i Norge är Espen Barth Eide som hittills valt att iaktta tystnad.

I ett första skede kräver BOGA att Norge själv sätter ett slutdatum för sina oljeverksamheter. Man uppger samtidigt att man är inne i en rekryteringsfas där man genom att få in myndigheter från fler länder kan dra åt tumskruvarna på Norge med större kraft. Man tänker sig sedan rikta motsvarande krav till fler olje- och gasproducerande länder.

En talesperson för organisationen uppger i positiva ordalag att det är något nytt att en internationell myndighetsorganisationen kan uppträda på det sätt som tidigare varit förbehållet ideella aktiviströrelser.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons