Miljöpartiets språkrör Per Bolund anklagar Sverigedemokraterna att stödja Rysslands krig i Ukraina eftersom partiet bromsar ”klimatomställningen”. Vidare hävdar Bolund att SD:s klimatpolitik är ett ”recept för lidande och död i Sverige”.

Det var på tisdagsmorgonen som Per Bolund debatterade mot Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson SD, i SVT morgonstudion.

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Fler dör av kyla än värme” – Bolund rasar

Bolund anklagade SD för att bland annat stödja kriget i Ukraina genom sin klimatpolitik. Statstelevisionens programledare frågade Bolund på vilket sätt han menar att SD vill att vi ska vara fortsatt beroende av Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi har lagt fram en plan som faktiskt alla partier utom Sverigedemokraterna har varit överens om. Att vi steg för steg ska minska användningen av fossila bränslen i den bensin och diesel som vi tankar vid macken och i stället få in mer och mer av svenskproducerade biobränslen från svenska råvaror – från svenskt skogsbruk och svenskt lantbruk men det vill ju Sverigedemokraterna riva upp.

– Det gör att vi blir mer beroende av fossila bränslen. Mer beroende av Vladimir Putin och dessutom stödjer hans krig i Ukraina. Det är ju med oljepengarna som han driver krig mot det ukrainska folket.

Därefter frågade programledaren Kinnunen om Sverigedemokraterna stödjer Putins krig i Ukraina.

– Det är klart vi inte gör det. Det är jättemärkliga påståenden. Vad det här handlar om är att Miljöpartiet hotar svensk omställning. Det som har hänt vid Miljöpartiets tid vid makten är att de kärnkraftverk som Vattenfall planerade att bygga. De tvingade man Vattenfall att upphöra med. Vi hade kunnat haft nästan färdiga nya kärnkraftverk idag om det inte hade varit för att Per Bolunds miljöpartister ville ställa till med kaos.

Se hela debatten nedan:

Märta Stenvi hyllade kollegan Per Bolund som hon menar ”äger” klimatdebatten.


LÄS ÄVEN: Per Bolund: Miljöpartiet garanten för att ta Sverige framåt