Under natten mot fredagen detonerade en sprängladdning vid ett flerfamiljshus i Malmö och i Åby sköts flera skott mot ett bostadshus.

Strax innan klockan 2 larmade flera boende på Persborg polisen efter att ha hört en hög smäll i området.

– Det jag har fått till mig är att det är en port som har blivit skadad. Jag antar att allt är avslutat och klart. Den information jag har är att det var en kraftig detonation, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Bombningar och skjutningar under natten

Området runt flerfamiljshuset spärrades av och bombtekniker undersökte platsen. Ambulanspersonal undersökte en kvinna som chockats av explosionen.

Porten till flerfamiljshuset är helt förstörd och flera rutor är krossade. En bil som stod i närheten har skadats.

– Det är tragiskt för de boende, säger Thomas Odder, fastighetsförvaltare på MKB, som sett flera sprängningar men konstaterar att detta är en av de värsta.

Ingen person skadades fysiskt. På fredagsmorgonen är polisen fortfarande på plats och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Man har inte gripit någon misstänkt.

Skottlossning

Strax efter halv ett under natten larmades polisen om skottlossning i Åby. På plats hittade man tomhylsor och skador på ett bostadshus.

– Vi rubricerar händelsen som mordförsök i och med att man skjuter in mot en fastighet, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg till Mölndals-Posten.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

Skotten ska ha riktats mot ett inglasat uterum i en fastighet där någon bor. Mer än så vill man inte avslöja. Det är oklart ifall någon var hemma vid tillfället. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen.

– Vi tittar just nu på vem som bor i fastigheten, vem som har utsatts för det här, om det är riktat mot någon och om det finns tidigare historik kring platsen. Vi kollar även på om det finns en koppling till gängkriminalitet.