polis helikopter

Foto: Hangsna.

Inrikes

Bombdåd mot socialförvaltnings kontor under natten

Publicerad 2/7/2020
Annons

Vid 1-tiden under natten mot fredagen detonerade en sprängladdning som placerats vid entrén till socialförvaltningen i Helsingborg. Nationella bombskyddet skickades till platsen.

Detonationen orsakade skador på porten och krossade fönster.

– Det var strax innan klockan 01.00 som det sprängdes. Det finns ingen misstänkt. Vi ser allvarligt på att man riktar det mot en myndighet, det är ett brott mot demokratin, säger polischef Sven Holgersson till SVT Nyheter.

Då sprängladdningen var placerad som den var utgår man från att det var riktat mot socialförvaltningen. Man känner dock inte till någon hotbild mot dem.

Nationella bombskyddet och tekniker undersökte platsen och en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har gjorts.

Ingen person skadades.

”Hot mot demokratin”

– Att spränga entrén vid socialförvaltningen är lika allvarligt som att spränga polishuset. Det är ett angrepp mot vår myndighetsutövning, ett hot mot demokratin, säger stadens säkerhetschef Elina Bratt.

Tidigare har även polishuset i Helsingborg utsatts för ett bombdåd.

– Man försöker skrämma myndigheten för att få dem att reagera. Det är ett brott mot rättssäkerheten, myndigheten och demokratin, säger Sven Holgersson.

Sprängmedel i lägenhet

Socialförvaltningens kontor ligger bara ett par hundra meter från en bostad där polisen tidigare under kvällen påträffade ett misstänkt farligt föremål i samband med en husrannsakan, men man ser i dagsläget ingen koppling mellan händelserna. Ett 20-tal personer fick evakueras medan nationella bombskyddet tog hand om sprängmedlet.

Sex personer i 20- till 30-årsåldern har anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor.

Insatsen gjordes inom ramen för Operation rimfrost.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons