”Voice of Europe” stängdes förra veckan på order från Tjeckiens regering. Bakgrunden är att nyhetssajten anklagas för att vara en ”rysk påverkansoperation”. Nu hoppas den liberala regeringen att EU tar upp medieföretaget som står bakom nyhetssajten på sin sanktionslista.

Voice of Europe (VoE) är från början en nyhetssajt grundad 2017 med bas i Nederländerna. Den är då i huvudsak invandrings- och islamkritisk, och får snabbt många följare.

En intervju med den nederländske politikern Geert Wilders från oktober samma år är en av sajtens första publicerade artiklar, och visar på de nära banden till nationalistledarens frihetsparti.

– Jag läser Voice of Europe varje dag, säger Wilders i intervjun.

På is och nylansering

VoE-projektet läggs emellertid på is efter 2019. Den som försöker besöka sajten de kommande åren möts oftast av ett felmeddelande.

Den 14 mars 2023 skapas ett tjeckiskt aktiebolag med namnet Voice of Europe s.r.o. En polsk affärsman betalar 200 000 tjeckiska kronor, motsvarande drygt 90 000 svenska kronor, för att ta över ett tidigare företag och byta namn på det.

Och i slutet av sommaren 2023 nylanseras nyhetssajten Voice of Europe. Denna gång alltså från Tjeckien.

Den nya sajten, med ny design, har betydligt mindre fokus på invandring och islam än dess nederländska föregångare. Artikelutbudet är mer varierat.

Vissa artiklar handlar om kriget i Ukraina, även om de långtifrån utgör en majoritet, och då främst i form av rewrites av västerländska medier.

Voice of Europes nya design. Faksimil

I sociala medier har VoE en stor följarskara; över 180 000 på det sociala mediet X och fler än 300 000 på Facebook.

”Rysk påverkansoperation

Under onsdagen förra veckan kallar Tjeckiens regering till pressträff. Vid den pekar premiärminister Petr Fiala ut Voice of Europe som en ”rysk påverkansoperation” och det påstås att den har som syfte att ”underminera Ukrainas territoriella integritet, oberoende och självständighet”.

Medan regeringschefen talar till folket släcks den förbjudna sajten ned. Det är oklart vem som trycker på knappen; serveroperatören eller amerikanska Verizon som administrerar domännamnet. Landets nätoperatörer nekar i tjeckisk press till att ha blockerat tillgång till hemsidan. Det gör för övrigt, motsägelsefullt kan tyckas, även premiärministern.

– Regeringen har aldrig stängt någon hemsida och gör inte det nu heller, men myndigheterna kan införa sanktioner. I detta fall stoppar de Voice of Europes fortsätta verksamhet, påpekar Fiala vid pressträffen.

Ett påstående som Östeuropaexperten Pavel Havliczek menar inte är helt sanningsenligt. Till tyska DW säger han att den tjeckiska regeringen stängt ett flertal hemsidor sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022. Voice of Europe är endast den senaste i raden av dem.

Artiklar om dålig ekonomisk tillväxt i Tyskland, EU:s beslut att inte överföra fem miljarder euro i beslagtagna ryska tillgångar till Ukraina och att Kina vunnit en handelsdispyt mot Australien blir några av nyhetssajtens sista.

Ukrainska sossar

Enligt den tjeckiska regeringen har Voice of Europe fått pengar från Ryssland. Närmare bestämt från de båda ukrainska före detta oppositionspolitikerna Viktor Medvedtjuk och Artem Martjevskij.

Båda två är numera landsförvisade till Ryssland efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förbjudit oppositionen – anklagad för att vara i maskopi med Moskva.

LÄS MER: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti

Den tjeckiska regeringen har fört upp såväl Medvedtjuk som Martjevskij liksom företaget Voice of Europe s.r.o på en nationell sanktionslista, och hoppas nu att EU gör likadant.

Den europeiska unionen har en växande sanktionslista över såväl medieföretag som privatpersoner som fråntagits sina fri- och rättigheter, anklagade för att sprida ”propaganda och desinformation”, ”pro-Kreml” eller ”anti-ukrainsk”.

Nedstängningen av Voice of Europe görs i ”nära samarbete” med Tjeckiens säkerhetstjänst, heter det. Enligt utredningen har webbsidan använts för att kanalisera ryska pengar till EU-kritiska och nationalistiska politiker i Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern. Inte minst Tysklands Alternativ för Tyskland pekas ut.

Voice of Europe: ”En fantasi”

Samnytt har sökt Voice of Europe. De svarar inte på våra frågor, utan skickar ett förberett textmeddelande där de avfärdar anklagelser om att ”ha finansierats och styrts från Moskva” som ”en fantasi”.

”Det faktum att arkitekterna bakom denna bluff inte presenterat några konkreta bevis som stöder deras påståenden gör att vi tror att de helt enkelt ville tysta en nyhetsplattform som kritiserar deras synpunkter och deras gloablistiska agenda”, står bland annat läsa i meddelandet med anonym avsändare.

”Genom sina auktoritära åtgärder har Fialaregeringen fråntagit oss vår rätt till en rättvis rättegång och statuerat ett farligt exempel gällande relationerna mellan regering och media inom Europeiska unionen”, heter det också.

I meddelandet står det också att; ”globalistiska krigsförespråkande partier som leds av sådana som Fiala, Macron, Scholz och Mark Rutte är utdöende” och att mer nationalistiskt orienterade icke-liberala partier är på frammarsch.

Voice of Europe skriver också att man förbereder rättsliga åtgärder mot den tjeckiska regeringen.