sprängning jönköping

Jönköping. Faksimil SVT

Inrikes

Bombningar och skjutningar under natten

Publicerad 6/13/2022
Annons

Under natten mot måndagen gick det åter igen våldsamt till på flera håll i landet. I Jönköping och Ale detonerade sprängladdningar vid bostadshus och i Märsta och Malmö besköts bostäder.

Strax efter kl 2 får polisen in ett larm om en explosion på Björngränd 8 i Jönköping. På plats konstateras att entrédörren och hissen till fastigheten har kraftiga skador orsakade av någon form av detonation.

LÄS ÄVEN: Två bombningar under natten

– Ett 30-tal personer bor i fastigheten men som ett under blev ingen skadad såvitt vi vet, och alla får bo kvar i sina bostäder, ingen har evakuerats, säger Lennart Ahlin, befäl på polisregion Öst, till statstelevisionen.

Platsen spärrades av och bombtekniker skickades till platsen. Rubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Exakt vad som har exploderat vid trappuppgången är fortfarande oklart.

Märsta

Vid kl 0.18 sattes en stor polisinsats in i södra Vallsta i Märsta efter att en lägenhet beskjutits. Trots att flera personer befann sig i bostaden träffades ingen.

– Vi fick in flera samtal om skottlossning där en okänd gärningsman ska ha skjutit flera skott in i en lägenhet, säger Ola Österling, vid Stockholmspolisen, till SVT.

I sökinsatsen har polisen använt bland annat hundpatruller helikopter och insatsstyrkan. Ingen misstänkt har gripits.

Ale

I Ale skedde nattens andra sprängning vid 3-tiden. Ett larm inkom till polisen om att det hade sprängts på Skårdalsvägen. En polisinsats sattes omedelbart in med flera enheter och när man kom till platsen så kunde man konstatera att en ytterdörr var delvis söndersprängd.

Polisen arbetar nu med inledande utredningsåtgärder och brottsplatsen är avspärrad. Brottsplatsundersökning kommer att ske under dagen.

LÄS ÄVEN: Ny våldsam helg – flera skjutningar och rån

Det befann sig två personer i huset när detonationen ägde rum men ingen skadades. Ingen person är heller gripen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Malmö

Vid kl 23.30 avlossades flera skott mot en lägenhetsdörr på Kastellgatan i Malmö. Flera personer var hemma vid tillfället men ingen skadas.

– Vi har inte kunnat se någon hotbild mot personerna som bor i den här bostaden. Men vi kan inte säga något definitivt. En sådan bedömning tar lite längre tid att göra, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, till Sydsvenskan.

Händelsen utreds som grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons