Polska bönder har inte gett upp hoppet om att sätta stopp för EU:s klimathandlingsplan som Bryssel antagit och som gör jordbruket olönsamt. På onsdagen var det dags för nya bondeprotester på gatorna i Polen.

Fram till idag har EU-kommissionen bara gått med på att upphäva kravet att minst fyra procent av gårdsbrukets åkerareal ska ligga i träda.

Det räcker dock inte för att lugna ned de polska böndernas ilska vars största bekymmer är den tullfria importen av jordbruksprodukter från Ukraina, Belarus och Ryssland som översvämmar Polen.

Sedan den 24 januari har polska bönder visat sitt missnöje på gatorna runt om i landet. Enligt polsk polis deltog omkring 70 000 lantbrukare i onsdagens protester på 580 platser.

Bondeprotester runt om i Polen. Faksimil Google Maps

Lantbrukarna är särskilt frusterade över att EU gav de stora aktörerna på den europeiska spannmålsmarknaden fördelaktiga möjligheter att köpa stora volymer livsmedelsprodukter från Ukraina.

Foto: Samnytt

”Vi kommer inte ge upp”

På onsdagen utlyste jordbrukarnas fackförening Solidaritet en landsomfattande generalstrejk i Polen. Deras mål är att påminna Donald Tusks regering och Bryssel att polska bönder är envist bestämda om att man inte accepterar den rådande situationen.

– Vi kommer inte att ge upp förrän våra krav är helt genomförda, framförde fackföreningsledare i ett pressmeddelande.

Foto: Samnytt

Deras beslutsamhet har även visat sig i aktioner. Det polska parlamentets talman – Szymon Hołownia – fick se bönder dumpade fem ton gödsel utanför hans hem. Detta som ”tack” för polisens batongslag vid demonstrationen den 6 mars i Warszawa.

Foto: Samnytt

Stämningen bland de omkring hundra bönder som på onsdasgen deltog i protesten i hamnstaden Szczecin var betydligt lugnare, även om kraven och bitterheten över politikernas oförmåga att hitta en lösning på problemen fortfarande är lika stark.

Foto: Samnytt

”Det är inte lönt att skörda”

Samnytt intervjuade lantbrukare på platsen. Flera bönder vittnar om att förutsättningar är för dåliga.

– Vad gäller majs så är det är inte lönt att skörda längre eftersom att den kan vi inte sälja, säger en bonde till Samnytt.

Se vår video:

Ledare från både arbetarnas och lantbrukarnas fackförening Solidaritet har uppmanat sina medlemmar att delta i en stor demonstration som hålls i Warszawa den 10 maj.

LÄS ÄVEN: Nya bondeprotester i Sverige: ”Inga bönder – ingen framtid”