Det behövs inte mycket för att bli skälld för rasist numera. Det fick några bönder i Torpshammar erfara när de ville heja på Sveriges landslag i fotbolls-VM inför den första matchen mot Sydkorea. En bild där man smyckat höbalarna i de blågula färgerna ådrog sig de nätaktivistiska ”antirasisternas” ogillande.

Bilden lades ut på Facebook och gillades av tusentals svenskar. Men alla kunde inte uppskatta initiativet. ”Antirasister” på vänsterkanten fyllde kommentarsfälten med hets och hat mot bonden Per Johan Andersson och hans fru Katrine.

Att det vid sidan av en hyllning till det svenska fotbollslandslaget också var ett initiativ för att stötta kampen mot barncancer blidkade inte de hatiska aktivisterna. Dessa tyckte sig i bilden få en bekräftelse på att ”alla jävla bönder är rasister”.

– Jag blev ledsen att se kommentarer om att vi skulle vara rasister, säger Per Johan i en kommentar till Sundsvalls Tidning.

Han förklarar att man varje år brukar göra något kul med balarna och i år var det att smycka dem i de svenska färgerna för fotbollslandslaget, för svensk jordbruk och för kampen mot barncancer.

Sverige vann matchen mot Sydkorea med 1-0. Det svenska målet gjordes på en straff.