Bönder i Flandern befinner sig just nu i en massiv protest mot sin regering. Regeringen har tidigare meddelat sin avsikt att minska kväveutsläppen från gödningsmedel och boskap. En ambition som riskerar att slå hårt mot jordbruksnäringen.

Vägen till Bryssel som går genom Flandern stängdes ner under fredagen. Anledningen är en massiv bondeprotest som sveper genom den nederländska regionen. Den styrande koalitionen vill som en del av sin klimatpolitik införa tuffare åtgärder mot utsläpp från gödningsmedel och boskap, vilket kommer att vara ett hårt slag mot landets bönder.

LÄS ÄVEN: EU-regler tvingar tusentals bönder att lägga ner

Bönderna protesterar under parollen ”Ingen framtid utan bönder!”, och uppges ha använt sina traktorer för att blockera vägarna. Kvävebaserat gödningsmedel är en stor del av det moderna jordbruket. Politikerna menar dock att det släpper ut växthusgaser som bidrar till global uppvärmning. Därför kommer man tvinga bönderna att vidta åtgärder för mindre utsläpp.

Från jordbruksnäringen finns dock ett stort motstånd mot förslaget. Man menar att det blir oerhört kostsamt att göra denna omställning och att många bönder kommer att tvingas lägga ner sin verksamhet, rapporterar France24.