Spanska bönder blockerade trafiken på flera stora motorvägar och brände däck på tisdagen, och ansluter sig till kollegor i andra europeiska länder som protesterar mot höga kostnader, byråkrati och konkurrens från länder utanför EU.

– Med olika nyanser, i hela EU, har vi samma problem, säger Donaciano Dujo, vice ordförande för ASAJA – en av de största bondeföreningarna i Spanien, till den nationella tv-kanalen TVE.

ASAJA och andra föreningar hade krävt protester från torsdagen, men många bönder tog sig ut på vägarna med sina traktorer redan på tisdagen i hela landet från Sevilla och Granada i söder upp till Girona nära den franska gränsen.

LÄS ÄVEN: Franskt bondeuppror utökas – Paris riskerar lamslås

Minst 14 motorvägar i regionerna Katalonien, Andalusien, Castille-La Mancha och Valencia blockerades, visade officiella trafikdata. I Girona blockerade hundratals traktorer trafiken med plakat med slagord som ”utan bönder finns ingen mat”.

Jordbrukare säger att de krävande regler som EU ålagt dem för att skydda miljön gör dem mindre konkurrenskraftiga än konkurrenter i andra regioner, som Latinamerika eller Europa utanför EU.

– Vi tillbringar mer tid med pappersarbete än ute på fältet, säger bonden Eva Garcia till Reuters i den norra staden Vitoria och tillägger att EU:s gemensamma jordbrukspolitik ”kväver oss”.

269 miljoner euro

Spaniens jordbruksministerium meddelade på tisdagen att staten kommer dela ut ytterligare 269 miljoner euro i stöd till nästan 140 000 bönder för att lindra effekterna av den långvariga torkan och kriget i Ukraina.

Under de senaste veckorna har bönder i flera europeiska länder, inklusive Tyskland, Frankrike och Belgien, hållit protester som stundtals blivit våldsamma.