Kvinnlig IS-terrorist / Peder Englund, avdelningschef CKS
Faksimil Twitter / Youtube

Inrikes

Borås välkomnar tillbaka IS-medlemmar: ”Ingen anledning att oroa sig”

Publicerad 3/6/2021
Annons

För sju år sedan lämnade två kvinnor Borås för att leva i det kalifat som den muslimska terrororganisationen IS utropat i delar av Syrien och Irak. Drömmarna, liksom kalifatet, krossades med tiden och sedan dess säger sig terrorsympatisörerna ha ångrat resan söderut. I fredags landade de två IS-kvinnorna med sina barn på Arlanda.

– De båda kvinnorna är misstänkta för krigsförbrytelser. Det ska ha skett i Syrien under en tidsperiod mellan 2014 och 2017, säger Martina Winslow, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren till Borås Tidning.

LÄS MER: Ytterligare en kvinnlig IS-terrorist tillbaka i Sverige

Den ena kvinnan uppges, i Expressen, ha tagit sig till terrorsekten tillsammans med man och fem barn. Mannen dog redan efter ett år, varpå kvinnan gifte om sig och skaffade ännu fler barn. De två kvinnorna har alltså valt att inte bara resa ner till kriget utan även att stanna kvar till slutet av kalifatet då de internerades.

Peder Englund, avdelningschef för centrum för kunskap och säkerhet (CKS) tycker inte att allmänheten ska oroa sig.

LÄS ÄVEN: Misstänkt kvinnlig IS-terrorist häktad

Grannar kommer inte att varnas

– När de här kvinnorna återvänder så har jag full förståelse för att det finns en oro bland våra invånare, självklart. Samtidigt har jag väldigt stor tillförsikt till både polis och säkerhetspolis, säger han till SVT.

Till DN uppger Englund att: ”Vi kommer inte att meddela grannar om var de här familjerna så småningom flyttar in”. Borås stad vill heller inte berätta exakt när kvinnorna och barnen anländer till staden eller hur de kommer att hanteras.

LÄS ÄVEN: IS-barn tillbaka i Sverige – poserade med vapen och avhuggna huvuden

Borås kommun uppges ha förberett för IS-kvinnorna och barnens återkomst i nära två år,. med andra ord endast en kort tid efter att de smugglades ut ur Al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. DN uppger att flera personer från terrorsekten redan tidigare tagit sig till Borås. Då har det dock skett ”under radarn”.

– Vi har, utifrån Borås storlek, ett förhållandevis stort antal individer som varit i Syrien, säger lokalpolisområdeschef Mattias Ramsö, till tidningen.

LÄS ÄVEN: Återvänd kvinnlig IS-terrorist begärd häktad för äktenskapstvång

Smugglades ut ur fånglägret

I slutet av 2019 smugglades de två kvinnorna och barnen ut ur Al Hol-lägret, i vad som uppges vara en noggrant planerad operation. Priset för att smugglas ut ut lägret uppskattas ligga på motsvarande 140 000 kronor per person. Målet var att sedan ta sig till Sverige.

Det visade sig dock komma att ta längre tid än väntat. Kort efter att IS-kvinnorna smugglats ut ur lägret greps de av den syriska armén och placerades i Adra-fängelset utanför Damaskus. Där blev de kvar i cirka ett år men i fredags satte de återigen fötterna på svensk mark.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorist misstänks för krigsbrott

Bedöms ofarliga – ”i dagsläget”

Det finns orosanmälan gällande barnen redan vid ankomst. I Stockholm, som haft ett flertal liknande ärenden, har samtliga utredningar lett till tvångsomhändertaganden enligt LVU. Om Borås gör samma bedömning måste kommunen hitta familjehem för barnen.

Utrikesdepartementet uppger att det inte är de som hämtat kvinnorna i Syrien utan att de har blivit utvisade därifrån av den Syriska regimen.

”I dagsläget finns ingen anledning för boråsare att oroa sig”, uppger kommunen, enligt SVT.

LÄS ÄVEN: IS-kvinna från Tyskland mördade femårig flicka – som straff för att hon blivit sjuk

LÄS ÄVEN: SVT kritiseras för agendajournalistik om ”IS-tonåringens” öde som statslös

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons