boris-johnson-73663
Utrikes

Boris Johnson avgår

Publicerad 7/7/2022
Annons

På torsdagseftermiddagen meddelande Storbritanniens premiärminister och det konservativa partiets ledare att han avgår. Beskedet står i bjärt kontrast till vad Johnson meddelade så sent som igår.

Nyligen tvingades den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher avgå. Detta efter att det framkommit att han i berusat tillstånd utsatt flera män för homosexuella trakasserier. Häromdagen spillde skandalen över också på premiärminister Boris Johnson.

Då avslöjades att Johnson, i motsats till vad han tidigare hävdat, känt till att Pincher har en historik av den här sorten samkönade sexbrott men anlitat honom ändå. Uppgiften har utlöst en lång rad av politiska avhopp i och omkring regeringen med ett flertal tunga ministrar i spetsen.

LÄS MER: Boris Johnson i nytt blåsväder – anställde homosexuell tafsare

Skandalen kommer också ovanpå de vågor efter ”Partygate” som ännu inte lagt sig. För en tid sedan avslöjades att Johnson anordnat stora fester i premiärministerbostaden på Downing Street när covid-panemin härjade som bäst och regeringen hade infört stränga restriktioner för vanligt folk om i hur stora sällskap man fick umgås.

Motsatt besked så sent som igår

Så sent som på onsdagen var Johnson dock tydlig med att han inte tänkte avgå. Men på torsdagen blev trycket för hårt och nu kastar premiärminister in handduken.

På en hastigt sammankallad pressträff utanför Downing Street 10 förklarade Johnson varför han ändrat sig.

– Det är nu tydligt att det är det konservativa partiets parlamentariska vilja att det bör väljas en ny ledare och därför också en ny premiärminister.

Johnson sade vidare att han instämmer i att den processen bör sättas igång redan nu. Johnson kommer dock att stanna kvar på båda posterna fram tills ett nytt namn kan ta över, vilket inte kan ske förrän i höst.

Efter avgångsbeskedet berömde Johnson sin regering för vad den åstadkommit under hans ledning – hur man tagit Storbritannien ut ur EU, hur man navigerat under pandemin och hur man nu lett oppositionen mot Putins invasion av Ukraina. Han förklarade också att det är med sorg som han nu lämnar ”världens bästa jobb”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons