På tisdagen valdes Boris Johnson till ny ledare för konservativa Tories. Han efterträder Theresa May som nyligen meddelade sin avgång. Johnson blir därmed automatiskt också landets nye premiärminister.

Johnson vann omröstningen mot utmanaren Jermy Hunt med siffrorna 92 153 mot 46 656. Johnson har varit favorittippad men har samtidigt ansetts vara kontroversiell och politiskt inkorrekt. I sitt tal efter omröstningen lovade han att ”ingjuta energi i landet” och att se till att Brexit genomförs den 31 oktober i år – även utan avtal om så krävs.

Bedömare menar att Johnson måste lyckas där May misslyckades, i annat fall hänger både han och partiets regeringsmakt löst. Det är ”do or die” konstaterade Nigel Farage, tidigare partiledare för UKIP, numera för nystartade Brexit Party som under lång tid varit en av de mest profilerade förespråkarna för ett fritt Storbritannien.

Theresa Mays oförmåga att hantera utträdesförhandlingarna och få ett avtal godkänt av parlamentet efter folkomröstningsbeslutet var den primära orsaken till att hon tvingades avgå. Efter upprepade misslyckanden sjönk hennes popularitetssiffror snabbt till bottennivå från en tidigare tämligen hög nivå.

Labours vänsterradikale ledare Jeremy Corbyn kommenterade valet av Johnson med att ifrågasätta systemet där en ny partiledare för regeringspartiet också övertar uppdraget som premiärminister. Det borde hela befolkningen få bestämma, menade han.

Corbyn målade också upp domedagsscenarion i händelse av att Johnson skulle driva igenom ett avtalslöst Brexit. Det skulle enligt Labour-ledaren leda till arbetslöshet, höjda priser och vara ett hot mot Storbritanniens sjukvårdssystem.

Flera ministrar har hotat med att avgå om Johnson skulle väljas till partiledare inta premiärministerposten, däribland finansminister Philip Hammond och justitieminister David Gauke. Det återstår nu att se om de gör allvar av hoten.

USA:s president Donald Trump är mer positiv. Han gratulerar Johnson på Twitter och säger att Johnson ”kommer att bli bra”.

Innan Johnson formellt kan inta taburetten som premiärminister måste han träffa drottningen under en audiens. En sådan har aviserats till imorgon onsdag.