Tidigt på lördagen kallades polisen till vandrarhemmet Tuneheimen i norska Sarpsborg. Detta efter att en 34-årig man löpt amok med kniv. När polisen anlände riktades mannens aggression mot patrullen som till sist tvingades avlossa verkanseld. Våldsmannen avled av skadorna.

Det framkom efteråt att mannen var från Bosnien med tilldelats svenskt medborgarskap. Han hade emellertid bott i Norge ett antal år, bland annat på det aktuella vandrarhemmet som i huvudsak frekventeras av personer med varierande utländsk härkomst.

Ville låna pistol av rumsgranne

Bråket uppstod när den 34-årige bosniern knackade på dörren till en annan gästs, Bryan Jay Corpuz, rum på vandrarhemmet och krävde att få låna dennes pistol. När svaret blev nej, blev 34-åringen arg och drog kniv och pistolägaren fick rycka åt sig en stol för att hålla mellan sig och angriparen.

Han försökte sedan fly från byggnaden men blev jagad av den knivbeväpnade bosniske mannen. Till slut lyckades pistolägaren ta skydd på en intilliggande bensinstation. En kvinna som bevittnat händelsen ringde under tiden till polisen.

Sköt verkanseld efter ”akut och kritisk situation”

En situation som den norska polisen beskriver som ”akut och kritisk” uppstod mellan polispatrullen och knivmannen. En av polismännen nödsakades dra sitt tjänstevapen och oskadliggöra våldsmannen.

Livräddande insatser gjordes men utan framgång. Knivmannen avled på plats. Som i Sverige görs i Norge alltid en polisutredning när en polis använt sitt tjänstevapen mot någon person.

Den avlidne 34-åringen hade ett tidigare brottsligt förflutet i Sverige. Här var han bland annat dömd för narkotikabrott. Han var också föremål för brottsutredning i Norge strax innan den aktuella händelsen.

Svenska medier mörkar

När svensk msm-media, bland annat SVT, rapporterar om händelsen utelämnar man en rad uppgifter. Under rubriken ”Svensk man skjuten…” står ingenting att läsa om mannens bosniska bakgrund och heller inget om dennes brottsliga förflutna i både Sverige och Norge.

Även uppgiften att mannen krävt att få låna en pistol av en annan boende på vandrarhemmet utelämnas. Expressen har samma rubriksättning och avsaknad av uppgifter om knivmannens härkomst. I motsats till SVT nämner man dock att han frågade efter en pistol.