En ägare av en reklamtavla i Frankrike döms till 10 000 euro i böter för att ha ”offentligt förolämpat” president Emmanuel Macron som en reaktion på statens införande av vaccinpass.

Det är en domstol i staden Toulon som ställt sig på Macrons sida och dömt 62-årige Michel-Ange Flori till motsvarande 100 000 kronor i böter efter en stämning från presidenten.

Flori hade satt upp två reklamtavlor i vilka Macron avbildades som Adolf Hitler och dåvarande statschef Philippe Pétain, som dömdes för landsförräderi efter att ha samarbetat med naziststyret under andra världskriget.

Den första bilden sattes upp den 19 juli med Macron i Hitlermustasch och uniform med texten ”Lyd, vaccinera dig”. I den andra bilden där Macron föreställer Pétain syns en QR-kod med meddelandet ”Det finns bara ett pass för att gå vidare”.

Stödde Charlie Hebdo

Macron har själv uttryckt stöd för satirtidningen Charlie Hebdos rätt att publicera karikatyrer av profeten Muhammed, men då han själv blev målet för satiren blev det annorlunda.

2013 avkriminaliserades att ”förolämpa republikens president”, men presidenten har fortfarande rätt att själv stämma andra för förtal. Flori har lovat att överklaga.