dödligt-våld-brå-73632
Inrikes

Brå-siffror: Det dödliga våldet fortsätter att öka

Publicerad 4/2/2018
Annons

Nyligen släppte Brottsförebyggande Rådet, Brå, sin slutliga statistik över anmälda brott för 2017. Siffrorna visar att det dödliga våldet fortsätter att öka, liksom våldtäkterna. Även det totala antalet brott gick upp.

Siffran för dödligt våld är den högsta sedan Brå började sammanställa statistik 2002. Efter en liten dipp 2010-2012 har kurvan åter pekat stadigt uppåt. Även våldtäkterna och de sexuella ofredandena fortsätter att öka, förra året med cirka tio procent vilket i reda tal innebär drygt 650 fler våldtäkter än året innan.

Inom kategorin brott mot person minskade antalet fall av misshandel något men på grund av att en ny brottstyp, ”olovlig identitetsanvändning”, tillkommit blev denna brottskategori den som ökade allra mest förra året. Stöld- och tillgreppsbrott minskade också något totalt, men inom kategorin ökade de integritetskränkande bostadsinbrotten.

LÄS MER: Ny Brå-rapport: Antalet anmälda våldtäkter ökar kraftigt

När det gäller det dödliga våldet så är det bland män ökningen syns medan siffran för kvinnor ligger still. En trend av ökat dödligt våld med skjutvapen kan konstateras. Sådana var dödsorsak i mer än en tredjedel av fallen förra året.

Tre fjärdedelar av de dödliga våldsbrotten begås i storstadsregionerna. Tidigare har Malmö och Göteborg stuckit ut i förhållande till invånarantal men förra året skedde nästan en fördubbling av antalet fall i Stockholm jämfört med året innan, samtidigt som en viss minskning kunde ses i Malmöregionen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons