I helgen hölls val i Brasilien och på måndagen står det klart att det är alltför jämnt mellan sittande president Jair Bolsonaro och utmanaren Lula da Silva för att en vinnare ska kunna utses – därmed avgörs valet i en andra omgång i slutet av månaden.

Jair Bolsonaro ledde till när omkring hälften av rösterna räknats men sedan tog Lula da Silva över. Med 99,9 procent av rösterna räknade har da Silva en ledning med 48,4 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: Antalet mord i Brasilien det lägsta på över ett decennium – stärker konservativa presidentens ställning

En andra valomgång krävs om ingen av kandidaterna når över 50 procent av rösterna, och denna hålls mellan de två kandidater med flest röster i första omgången.

Opinionsmätningarna hade fel

Inför valet hävdades att före detta president da Silva skulle leda stort och kunna ta hem segern tämligen enkelt. Nu står det klart att vissa opinionsundersökningar har underskattat stödet för Bolsonaro med omkring tio procentenheter.

– Den styrka som Bolsonaro visat vid urnorna är överraskande. Det krockar definitivt med bilden inför valet som pekade på en reell chans att Lula skulle vinna i första omgången, säger Gustavo Flores-Macías, som studerar politisk och ekonomisk utveckling i Latinamerika.

LÄS ÄVEN: Bolsonaro till attack mot hycklande filmstjärna

– Opinionsundersökningarna hade definitivt fel, säger han.

Dömdes för korruption

2017 dömdes da Silva för att ha tagit emot mutor och pengatvätt till nio och ett halvt års fängelse.

Han tog bland annat emot en summa motsvarande 1,2 miljoner amerikanska dollar.

Stöds av Trump

Bolsonaro har fått stöd från bland andra USA:s före detta president Donald Trump.

Den andra valomgången hålls den 30 oktober.

SVT: Bolsonaro ”högerpopulist”

Ännu en gång får statstelevisionen kritik för att man väljer olika slags epitet på vänster- och högerpolitiker, där vänster alltid tycks vara ”normen” och allt annat ses som avvikande som måste förses med olika slags etiketter.