Efter rekordmånga mord och rån i Brasilien har landet trappat upp kampen mot de kriminella gängen. Ordningsmakten ska skjuta för att döda och ostraffade medborgare kommer att tillåtas bära vapen. Den hårda retoriken och resultatet i form av kriminellas döda kroppar på gatorna välkomnas av medborgarna.

Under 2017 mördades 63 880 människor i Brasilien, med andra ord 175 mord om dagen. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med 2016.

https://www.instagram.com/p/BpXwsfcB5yn

På tisdag tillträder den nyvalde presidenten, Jair Bolsonaro, som har utlovat att han inte kommer att vila på lagrarna när det gäller att förbättra medborgarnas säkerhet.

Det handlar bland annat om straffrihet för poliser och militärer som skjuter ihjäl beväpnade kriminella. Det blir slut på straffrabatter som förkortar tiden som avtjänas i fängelse. Den straffmyndiga åldern ska sänkas, först till 17 år och på sikt till 16 år, för att komma till rätta med situationen i landet.

Bolsonaro har dessutom lovat att lätta på juridiska hinder för medborgare som vill köpa vapen för att garantera den egna och familjens säkerhet. De nya vapenlagarna riktar sig endast till ostraffade medborgare.

– Vi kommer garantera rätten att äga ett vapen för medborgare som inte finns i belastningsregistret, twittrar Bolsonaro.

I nedanstående video syns hur en medborgare blir utsatt för ett försök till bilstöld i Brasilien. Föraren är beväpnad och skjuter mot gärningsmännen.

https://www.instagram.com/p/Br-8TsTBd_p/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1vmywapepxtdm

Skjuta för att döda
I Rio de Janeiro mördades 5 346 människor under det föregående året, med andra ord 15 mord om dagen. Antalet rån och våldsbrott har mer än fördubblats i området sedan år 2011.

Vid årsskiftet tillträder Wilson Witzel som ny guvernör i Rio de Janeiro. Även Witzel har utlovat en förbättring av säkerheten i regionen och att slå brutalt mot kriminella individer som sätter skräck i den populära semesterdestinationen.

Staden kommer att bli ett test för den tillträdande presidenten Bolsonaros filosofi om maximal förstärkning av säkerheten. Bland annat ska omkring 120 prickskyttar från militären förstärka den ordinarie polisen i staden. Dessa soldater uppges kunna döda en person på så långt avstånd som 600 meter.

Det var ord och inga visor när den tillträdande guvernören talade inför pressen i huvudstaden Brasília den 12 december.

– Ordern kommer vara att omedelbart eliminera, döda vem som helst som har vapen. De kriminella som bär vapen bryr sig inte om att andras liv, de är redo att eliminera vem som helst som korsar deras väg. Det är ett stort problem, inte bara i Rio de Janeiro, men över hela landet, sa Witzel.

Ytterligare ett steg i att förbättra säkerheten för medborgarna handlar om fler övervakningskameror. Hela 30 000 specialkameror ska köpas in från Israel. En del av dessa ska monteras på drönare för att identifiera kriminella individer med ansiktsbilder.

Tidigare har det varit problem med identifiering och bevismaterial efter att polisen har gjort ett gripande. Med fler kameror hoppas man får bort de problemen och därigenom kunna lagföra fler.

I nedanstående video syns en mopedist bli rånad av två gärningsmän. Situationen vänder efter att mopedisten tar fram sitt vapen.

https://www.instagram.com/p/Bp6fTgehBNu

I nedanstående två videoklipp visas ytterligare en ny övervakningsfilm från ett butiksrån. Situationen vänder när kunderna i butiken tar fram sina vapen.

https://www.instagram.com/p/Br_WsMaBbeP

https://www.instagram.com/p/Br8O6KsB2ea

Bolsonaro: ”Poliser som dödar borde få medaljer”
Med 55 procent av rösterna valdes Bolsonaro till president under hösten. I samband med valet förklarade han att poliser som skjuter ihjäl kriminella individer kommer att vara skyddade mot rättsligt efterspel.

Presidenten sade även att poliser som skjuter ihjäl kriminella borde tilldelas medaljer. 

I nedanstående video syns ett gisslandrama där en kriminell tagit tag i en äldre dam.

https://www.instagram.com/p/BrAv0G1hbRt

Välkomnar döda kriminella
Medborgare har ledsnat på att leva bland kriminella individer med mord och skottlossning. På flera håll visar medborgare sin uppskattning av krafttagen mot de kriminella.

Suelen Souza är 41 år gammal och säljer rotfrukter i utkanten av favelan Dona Marta i Rio de Janeiro. Hon berättar att en polis nyligen sköts i nacken i stadsdelen.

Säkerhetssituationen har resulterat i att värdet av Souzas lägenhet i området har sjunkit med 40 procent. Nu välkomnar hon de nya politikerna vid årsskiftet som förhoppningsvis kan göra det möjligt för hennes döttrar att leka utomhus igen.

– Jag föredrar att de kriminella slaktas, istället för att de kriminella slaktar oss, förklarade Souza.

I nedanstående video lyfter polisens specialstyrka ”BOPE” upp kriminella som skjutits ihjäl på bilflaket medan allmänheten jublar och ropar ”Bolsonaro” i stöd för den tillträdande presidenten.

Varning för grafiska bilder.

https://www.youtube.com/watch?v=hoXbPt4ky0s