President Jair Bolsonaro har nu inlett avskedanden av tjänstemän inom regeringskansliet som har kommunistiska åsikter. Enligt tidningen Noticias togs beslutet på det första kabinettsmötet med presidenten.

– Samhället sa att det är nog med socialistiska och kommunistiska idéer de senaste 30 åren som lett oss till nuvarande kaos, sa stabschefen Onyx Lorenzoni om beslutet enligt bigleaguepolitics.

– Det finns inget vett i att ha regeringen vi har nu med folk som försvarar andra idéer eller andra former att organisera samhället, fortsatte han.

LÄS MER: Brasiliens nytillträdde president lovar bekämpa ”det marxistiska skräpet”

Enligt Lorenzoni kommer över 300 tjänstemän med temporära kontrakt som antas ha kommunistiska åsikter att skiljas från sina tjänster, och man ska också fortsätta identifiera sådana tjänstemän.

LÄS MER: Brasilien tar i med hårdhandskar mot kriminella – ”skjut för att döda”

”Tropikernas Trump”
Bolsonaro har gjort sig känd för att likna Trump och har kallats “Trump of the Tropics” (tropikernas Trump) av vissa. Smeknamnet härrör från hans anti-etablissemangsretorik, vågade utspel och hans löfte att likt Trump flytta landets ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Trump har hyllat Bolsonaro på Twitter, vilket den brasilianske presidenten återgäldade.

Socialister bland de svenska tjänstemännen
I Sverige uppdagades ett liknande problem, vilket Samhällsnytt uppmärksammat, när tjänstemän vid Utrikesdepartementet till synes ska ha gjort myteri mot en eventuell borgerlig regering, stödd av SD.

Initiativtagarna till uppropet menar att en kommande regering, utan att veta något närmare om denna, skulle vara rasistisk och homofobisk. Hela 65 personer vid Utrikesdepartementet har undertecknat uppropet. I uppropet ställs även frågan om medarbetarna kan anse sig befriade från lojalitetsplikten mot en minister om de anser att en ny politisk ledning bryter mot den tidigares värdegrund.

LÄS ÄVEN: Ledarsidorna avslöjar politiserade tjänstemän på regeringskansliet – FB censurerar delningar

Sverigedemokraterna har flera gånger återkommit till problemen med vänstervridna myndigheter och behovet av att rensa ut sådana. Bland annat uppmärksammades detta nyligen.

Även Kent Ekeroth (SD) har uppmärksammat politiska tjänstemän som ett problem:

https://www.facebook.com/kent.ekeroth.3/posts/10155447082785946

Nyligen gav sig Ebba Busch Thor in i den debatten där hon benämnde det som ”myndighetsvänstern”.