putin-lula-da-silva

Kremlin.ru, CC BY 4.0 / Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil, CC BY 2.0

Utrikes

Brasiliens president lovar fri lejd för Putin

Publicerad 9/10/2023
Annons

Trots att Brasilien har anslutit sig till Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen meddelar landets socialistiske president Lula da Silva att man inte kommer att gripa den ryske presidenten, som är efterlyst av domstolen i 123 länder för krigsbrott.

Den 17 mars i år utfärdade Internationella brottmålsdomstolen en arresteringsorder för Vladimir Putin. Domstolens chefsåklagare, Karim Khan, uppgav att arresteringsordern som utfärdades i Haag är på livstid. Sedan dess har Putin inte lämnat Ryssland, men enligt Lula kan han besöka Brasilien om han vill det.

– Vad jag kan säga dig är detta: om jag är Brasiliens president och han kommer till Brasilien, kommer han på intet sätt att bli arresterad, sa Lula i en intervju med indisk media.

Enligt presidenten kommer Brasilien ”inte att engagera sig i kriget” men avser att vara närvarande vid fredsförhandlingar.

LÄS ÄVEN: Brasilien: Lula da Silva ny president

Samtidigt efterlyste Lula da Silva förhandlingar mellan Zelenskyj och Putin vid den kommande FN:s generalförsamling.

– Vi kommer att ha FN:s generalförsamling den 19 september. Det är en plats för att diskutera krig. Det är en plats för att diskutera fred. Det är en plats att sätta Putin och Zelenskyj vid förhandlingsbordet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons