Efter att brevbärare misshandlats och hotats i Aspudden i södra Stockholm ställer Postnord nu in sin postutdelning i området. När den kan komma igång igen är oklart liksom vilka åtgärder som ska till för att garantera postiljonernas säkerhet och trygghet i framtiden.

Misshandeln och hoten har polisanmälts och det är i samråd med polisen som postutdelningen nu har stoppats. Det finns ingen uppgift om att den eller de skyldiga till brotten har gripits, inte heller om att polisen lovat bistå brevbäringen med beskydd tills så har skett.

– I nuläget ligger det utanför vår kontroll. Vi har kontinuerlig kontakt med polisen och hör med dem om när en ny bedömning kan göras av säkerhetsläget, berättar Henrik Ishihara på Postnords pressavdelning för Dagens Nyheter.

Växande samhällsproblem

Polisen har inte gått ut med något signalement på förövarna. Det blir allt vanligare att olika yrkesgrupper hotas när de ska fullgöra sina arbetsuppgifter. Problemet är i huvudsak koncentrerat till invandrartäta så kallade ”utanförskapsområden”.

Ambulanspersonal, brandsoldater och poliser är andra grupper som regelbundet utsätts för våld, hot, stölder och vandalisering. Även busstrafik tvingas ofta ställas in efter stenkastning, beskjutning, hot och våld. Fenomenet skapar inte bara otrygghet för yrkesutövarna utan stor fara för liv och lem för tredje man när viktiga samhällsuppgifter inte kan utföras.

Boende i det område som drabbas av utdelningsstoppet hänvisas att ta sig till Postnords företagscenter i Västberga allé. Det har dock begränsade öppettider. Det framgår inte om den som på grund av rörelsehinder eller annat inte kan ta sig dit får något riktat stöd av Postnord.