På tisdagsmorgonen samlades EU-parlamentet till en första sammankomst efter valet i maj. På plats fanns bland andra Nigel Farage och hans nya Brexit Party som genomförde en uppmärksammad protest.

Då Europahymnen spelades i Strasbourg vände sig Brexit Party-ledamöterna i protest då man menar att Europa inte bör behandlas som en nation. Även de EU-vänliga brittiska Liberaldemokraterna protesterade iförda gula tröjor med ”Stop Brexit” på.

Enligt bland andra Europaparlamentets talman Antonio Tajani var protesten respektlös. Annunziata Rees-Mogg från Brexit Party sa efter ceremonin att hon aldrig skulle göra så under ett lands nationalsång men understryker att EU inte är en nation och borde inte ha en nationalsång samt att folket inte står enade bakom unionen och att Storbritannien bör ha lämnat den för flera månader sen.

Hon fick medhåll av Nigel Farage som sa att vad som är respektlöst är att ta urgamla europeiska stater utan att fråga någon om lov och göra dem till ett land – för det är vad talmannen kallade det på tisdagsmorgonen.

Vidare sa Farage att han visar respekt för vilket lands nationalsång som helst men inte en falsk skapelse som detta.

Partiets ledamöter säger sig nu se fram emot att arbeta tillsammans med andra EU-skeptiker så länge man är kvar i parlamentet. Det senaste budet om Brexit är att utträdet ska ske i november.