Då pandemin har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på sällskapsdjur har Tullverket fått svårt att fylla sin årliga kvot på tio stycket nya sökhundar. Bristen kan innebära att tullen får svårare att upprätthålla kontrollerna.

I dag har Tullverket ett 50-tal sökhundar varav ungefär hälften finns i Skåne vid Sveriges gränser mot Europa, vilka också utgör de stora portarna till Sverige för knark och vapen. Smugglingen sker via postflödet, lastbilar och resenärer.

Jörgen Thynell, nationell hundsamordnare och tullinspektör vid Tullverket, beskriver sökhundarna som ett oerhört viktigt hjälpmedel för myndigheten som används i nästan alla områden man söker på. De hittar också väldigt mycket, i bland på ställen där man inte förväntat sig något, och innebär en stor tidsbesparing.

Varje år går mellan fem och tio sökhundar i pension och således behövs ungefär lika många nya. Vanligtvis brukar man inte ha några problem med att hitta de nya fyrbenta kollegorna men i år saknas tre stycken inför hösten. Orsaken är den stora efterfrågan på hundar bland privatpersoner under pandemin men även i andra länder varifrån Tullverket tidigare har köpt.

– Det är ett sådant sug efter hundar att utbudet har krympt för oss och andra myndigheter att hitta tjänstehundar. Jag har varit i kontakt med våra leverantörer i England och Norge och de har exakt samma problem i sina länder på grund av coronasituationen, säger Jörgen Thynell till Dagens Nyheter.

Kan påverka gränsbevakningen

Kan man inte fylla kvoten kan det få konsekvenser för myndighetens arbete vid gränserna. För att försöka lösa situationen gör man allt man kan, som annonsera via hemsidan och sociala medier. Men överallt råder det brist. Situationen har lett till att smugglingen av hundar ökat.

Samtidigt bävar Thynell för vad som sker då pandemin lägger sig, då alla nyblivna hundägare går tillbaka till sina arbetsplatser och börjar resa i större omfattning.