Redan innan corona-pandemin bröt ut var det brist på intensivvårdsplatser i Sverige. När allt fler coronapatienter väntas behöva intensivvård är patientsäkerheten ”åsidosatt” säger en överläkare.

Det är ett kritiskt läge för våran enhet och för flera andra enheter i regionen. Den skriande platsbristen betyder att patienter kan få en sämre vård eller till och med undermålig vård och vi inte bara ser att patientsäkerheten är hotad utan patientsäkerheten är åsidosatt, sa Magnus Fux, överläkare på medicinska intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm till SR.

Enligt en studie från 2012, det finns inte många andra jämförande uppgifter inom EU, låg Sverige i botten vad gäller antalet intensivvårdsplatser. Då låg Sverige på hälften av antalet intensivvårdsplatser jämfört med snittet i EU. Endast Portugal hade färre. Detta trots att Sverige lägger mest pengar i relation till BNP på sjukvården.

Som Samhällnytt skrev om nyligen har Sverige monterat ner sin beredskap och har nu en bråkdel av de respiratorer vi kunde uppbåda på 90-talet:

Underdimensionerad vård

Platsbristen beror till stor del på att vårdpersonal inte vill arbeta inom intensivvården varför intensivvårdsplatser tvingas stänga.

– Den svenska intensivvården är underdimensionerad. Det här har intensivvårdsläkare fört fram under en lång tid utan att få ett resultat, säger Annette Nyberg i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård till SR.

Just nu jobbas det på att ta fram fler intensivvårdsplatser bland annat genom att ställa in operationer och ställa om sjuksköterskor som jobbar mer närliggande uppgifter.

Larm om inflammationshämmande

Samtidigt larmar hälsomyndigheter i Frankrike och Schweiz att infammationshämmande kan förvärra en covid-19-infektion.

”Antiinflammatoriska läkemedel kan förvärra covid-19-infektioner, vid feber ta paracetamol”, skrev Frankrikes hälsominister Olivier Véran på Twitter i lördags.

Exempel på sådana läkemedel är Ipren, Treo och Voltaren. Istället bör paracetamol användas, såsom finns i Alvedon.

Fortsatta nedstängningar

Runt om i världen fortsätter karantän-åtgärder. I USA gick deras hälsomyndighet, CDC, ut och och rekommenderade ett maxtak på folksamlingar till 50 personer under kommande åtta veckor.

Skolor stänger i 32 delstater och Illinois, Ohio, Massachusetts, Washington state och New York beordrar barer och restauranger att stänga. Avhämtning och hemkörning tillåts fortfarande.

I dagsläget har över 170 000 smittats världen över, med 6525 dödsfall.

Sverige har lite drygt 1000 registrerade fall och 3 dödsfall. Samtidigt är siffran för Sverige mycket osäker och troligen underskattad då Sverige slutat testat för corona.