vinterdäck
Ekonomi

Brist på vinterdäck driver upp priserna

Publicerad 8/4/2022
Annons

Inför hösten och vintern råder det brist på vinterdäck, något som kan leda till högre priser. Orsaken är kriget i Ukraina.

En stor del av de vinterdäck som används i Norden tillverkas i Ryssland, och när kriget nu gjort att många däckföretag stängt ned sina ryska verksamheter bäddar det för en omfattande brist och höjda priser. Det rapporterar Auto Motor Sport.

LÄS ÄVEN: Försäljningen av bensin ökar trots priserna

Ytterligare ett problem för däcksfabrikanterna är att nästan all kimrök och många oljor som används vid tillverkningen av däck i Europa kommer från Ryssland, Ukraina och Belarus. 

– Kriget kommer därför sannolikt att få stor påverkan på tillgången på kimrök i såväl Europa som globalt och det är uppenbart att det skapar en oro bland däck- och gummitillverkarna för att det nu ska uppstå en bristsituation, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro, ett företag som återvinner kimrök från gamla däck.

Höjda priser

På däckskedjan Däckia spår man en brist på vinterdäck inför hösten och tror på stigande priser.

– Vi tror att det kommer att bli en allmän brist av vinterdäck i Sverige den kommande säsongen. Främst med anledning av kriget i Ukraina. Som det ser ut i dagsläget kommer Däckia att ha god tillgång på vinterdäck, säger Däckias presstjänst i ett uttalande till Carup.

LÄS ÄVEN: Så kraftig blir skattehöjningen på bensin och diesel efter valet

– Ja, priserna har gått upp. Huvudsakliga drivkrafter för detta är ökade råmaterialkostnader, ökade produktionskostnader, ökade transportkostnader samt inflation.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons