british-museum-sir-hans-sloane
Utrikes

British Museum degraderar sin grundare efter krav från Black Lives Matter

Publicerad 8/25/2020
Annons

Ledningen för anrika British Museum i London viker ned sig för påtryckningar från den rasidentitära Black Lives Matter-rörelsen. Man välter nu själva statyn av sin grundare, vetenskapsmannen och läkaren Sir Hans Sloane och förser den med en kränkande skylt med texten ”Slavägare”. Även upptäcktsresanden James Cook får ny titel: ”Plundrare”.

I stället för sin tidigare framskjutna och hedrande centrala plats på museet placeras statyn nu i ett skåp. Beslutet har tagits av museets nya ledning med den från Tyskland rekryterade museichefen Hartwig Fischer i spetsen.

I en intervju med The Telegraph beskriver Fischer degraderingen av Sloane som en läkeprocess.

– Vi har knuffat ned honom från piedestalen.

Fischer vidgår att det handlar om historierevisionism men att den sker i en god saks namn.

– Vi försöker att skriva om den komplicerade och ibland mycket plågsamma historia vi delar, förklarar han för The Telegraphs reporter.

LÄS ÄVEN: Klassiska sånger kan stoppas från Last Night of the Proms – är för patriotiska

Testameterade stor samling

Sir Hans Sloane testamenterade vid sin sin död 1753 en samling bestående av cirka sju miljoner föremål till brittiska staten och det som sedan blev det berömda British Museum. Den adlade vetenskapsmannen har för sina gärningar hållits högt i ära i Storbritannien.

Men efter den senaste tidens raskravaller, vänstervåld, plundringar och mordbränder i spåren av dödsfallet med den svarte livsstilskriminelle drogmisbrukaren George Floyd i USA för några månader sedan i samband med ett polisingripande har den marxistiskt rasidentitära rörelsen Black Lives Matter riktat rasistanklageler mot hela det västerländska samhällsbygget, dess historia och vetenskapliga landvinningar.

Fler har mött samma öde

Sloane är den senaste i raden av prominenta britter som får sin person och gärning degraderad, göms undan eller skrivs ut ur historien med hänvisning till kolonialismen.

I juni välte politiska våldsverkare en staty av den historiske filantropen Edward Colston i Bristol, vandaliserade den och dumpade den i ett vattendrag. En staty av den franstående handelsmannen Robert Milligan skändades också av rasaktivister och plockades sedan bort från sin ärevördiga plats utanför Museum of London Docklands.

I Sverige har statyer av den världsberömde vetenskapsmannen Carl von Linné vandaliserats och krav riktats från rasidentitärt håll om att de ska rivas och historien skrivas om. Bland annat vill man att Linné, som dog 1778, ska omnämnas som upphovsman till det rasbiologiska institutet som i verkligheten grundades först 1922 och då på initiativ av bland annat socialdemokratiska riksdagspolkitiker.

Kapten James Cook får ny titel: ”plundrare”

British Museum planerar även att degradera andra prominenta personer som bidragit till samlingarna, däribland den berömde upptäcktsresanden kapten James Cook. Han ska framgent beskrivas av museet som ”plundrare” och föremålen från hans resor föreses med skyltar som uppger att de härrör från ”kolonialistiska erövringar och plundring”.

British Museum har hållit stängt en tid på grund av coronapandemin och under tiden har ledningen passat på att göra de nu aviserade förändringarna. Det nya Black Lives Matter-anpassade museet slår upp portarna för allmänheten den 27 augusti.

I London har gator och torg upkallats efter Sir Hans Sloane. Det är oklart om Sloane Street och Sloane Square nu kommer att få andra namn som ett led i att vetenskapsmannen ska skrivas ut ur historien.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons