Även i Storbritannien är hög inflation och stigande elpriser ett faktum. Nu uppmanar den brittiska kampanjen ”Don’t Pay UKmedborgarna att inte betala sina elräkningar – samtidigt som kampanjgruppen ”Enough is enough” anordnar demonstrationer på fler än 50 platser i landet.

På lördagen höll kampanjgruppen ”Enough is enough” demonstrationer runt om i Storbritannien. Demonstranterna ville visa sitt missnöje med de höjda levnadskostnaderna efter att elpriserna stigit och inflationen blivit tvåsiffrig.

”Enough is enough” grundades i somras av brittiska fackföreningar och samhällsorganisationer. Protesterna har beskrivits som de största i Storbritannien på flera år.

Deras syfte är ”att trycka tillbaka mot det elände som tvingats på miljoner på grund av stigande räkningar, låga löner, matfattigdom och undermåliga bostäder”.

Elpriserna höjdes ytterligare på lördagen

På lördagen höjdes elpriserna ytterligare i Storbritannien vilket föranledde mer elräkningsspecifika protester runt om i landet.

Rörelsen ”Don’t Pay UK” var en av anordnarna som även har lanserat en kampanj för att få en miljon britter att gemensamt vägra betala sina elräkningar för september månad.

Högkostnadsskydd redan på plats

I Storbritannien har den konservativa regeringen redan infört ett högkostnadsskydd på cirka 30 000 svenska kronor per år. Samtidigt i Sverige har vissa hushåll fått elräkningar på 20 000 kronor – för en enda månad.

Storbritanniens konservativa regering meddelade tidigare i år att man framöver kommer att storsatsa på kärnkraft.

LÄS ÄVEN: Storbritannien överger vindkraften – storsatsar på kärnkraft