eggerue
Utrikes

Brittisk feminist om män: Inte mitt problem om de begår självmord

Publicerad 3/13/2019
Annons

24-åriga Chidera Eggerue lanserade 2018 hashtaggen #SaggyBoobsMatter för att uppmuntra så kallad kroppspositivitet. Efter en tirad på Twitter om mäns mentala hälsa blev reaktionerna dock allt annat än positiva.

”Jag har inte tid att tänka på skälen till varför systemet ni skapade på min bekostnad för att gynna er nu kväver er. Om män begår självmord för att de inte kan gråta, hur är det mitt problem?”, twittrade Eggerue bland annat.

Efter uttalandet har hon talat med Daily Mail.

– I en värld där män har oproportionerlig tillgång till makt, möter kvinnor och flickor resultatet av detta genom att bli mördade för att gå promenader på natten, få syra kastat i deras ansikten för att avböja sexuella inviter och bli gifta med män vid nio års ålder.

– Tills män systematiskt missgynnas av patriarkatet, kommer kvinnor alltid att vara min prioritet. Män har ett ansvar att stå upp för sig själva och varandra och borde inte längre vänta på att kvinnor ska sköta om dem innan vi skött om såren de har tillfogat oss.

– Patriarkatet skadar alla, inklusive män. Men det är ingen kvinnas ansvar eller skyldighet att sätta någon mans läkande i centrum. Jag undrar hur världen skulle se ut ifall män gjorde jobbet på sig själva och kvinnor gavs utrymme att faktiskt existera utan rädsla.

Manliga självmord
Utspelet kom tidigare i veckan efter att Eggerue berättat att en vit kvinna kommit till henne i tårar efter en föreläsning hon gav och uppgett att ”män har det så svårt”, varpå Eggerue kommenterade: ”Tills unga män tvingas gifta sig vid sex års ålder och får syra kastat i sina ansikten för att neka sexuella inviter, kan du inte ändra min åsikt.”

En följare svarade: ”Jag antar att hon pratade om det stora och växande problemet med manliga självmord, som är en fråga som behöver avhandlas akut.”

Statistik
I USA 2017 var den största gruppen som begick självmord vita och vita män stod för 77,97 procent av dödsfall genom självmord. Framför allt är det vita medelålders män som tar livet av sig. Det var 3,54 gånger vanligare för män att begå självmord än kvinnor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons