Efter att ha blivit kallad ”fascist” av parlamentsledamöter fick James Goddard sina konton nedsläckta på tisdagen. I ett uttalande skriver Facebook att man tagit bort Goddards sidor och grupper förr att han brutit mot plattformens regler om så kallat hate speech.

Goddard hade direktsänt sina protester omkring parlamentet på sin Facebooksida och uppmanat följare att donera via PayPal. Han ska bland annat ha kallat parlamentsledamoten Anna Soubry för ”nazist”. Polis tittar nu närmare på fallet för att bedöma ifall något brott har begåtts efter att drygt 115 parlamentsledamöter krävt åtgärder mot Goddards ”vidriga” hån.

Enligt premiärminister Theresa May var behandlingen av Soubry, som är för att Storbritannien stannar kvar i EU, ”oacceptabel och skamlig” och är ”inte hur debatt ska genomföras”.

Goddard själv hävdar att han inte tillhör någon politisk gruppering. Tillsammans med sina anhängare har han anklagats för att kapa debatten kring Brexit för att främja en högerextrem agenda.

https://www.youtube.com/watch?v=thelNR5EsXU

Enligt Nick Lowles från gruppen Hope Not Hate försöker den brittiska extremhögern att kopiera de franska Gula västarnas protester genom att orsaka problem och trakassera, hota och attackera politiska motståndare.

I ett uttalande som levererats via Raheem Kassam, Nigel Farages före detta högra hand, försvarar Goddard att han kallat Anna Soubry för nazist då hon konsekvent visat sig vara villig att arbeta för företagsintressen och mot folkets vilja, och försöker nu slå ned på yttrandefriheten för att det är bekvämt för henne.

– Det här är inte bara om en person. Ms Soubry är bara ett symptom av problemet.

– Men ja, de som uppvisar fascistiska, totalitära, globalistiska tendenser borde och kommer att jämföras med sina största motparter från 1900-talet: Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet.

Vidare menar Goddard att det inte är något ”högerextremt” med att tala om att försvara infödda mot nyanländas rättigheter, i synnerhet illegala invandrare.