På torsdagen stoppade James Brown, en synskadad paralympisk medaljör, ett plan från British Airways att lyfta från London City Airport genom att klättra upp på det medan han direktsände sabotaget på Facebook. Polisen kallar tilltaget ”hänsynslöst, dumt och farligt”.

I London genomför i dagarna en löst sammansatt gruppering kallad Extinction Rebellion olika slags protester mot påstådda klimatförändringar.

https://twitter.com/PrisonPlanet/status/1182007924157227010

Browns handling var en del av gruppens pågående protester mot vad man menar är den brittiska regeringens ovilja att ta itu med klimatfrågor. Efter att ha spenderat en dryg timme ovanpå planet fördes han bort av polis.

I ett annat plan från Aer Lingus fanns ytterligare en aktivist som vägrade sätta sig ned och fördröjde avgången med två timmar medan han muntligt spred propaganda för övriga passagerare. Kabinpersonalen varskodde piloten om situationen som beslöt att köra tillbaka planet till gaten där aktivisten arresterades.

Båda männen hade köpt biljetter och passerat säkerhetskontrollen. Innan planet tilläts lyfta genomgick det en komplett säkerhetskontroll. Totalt arresterades ett 50-tal personer på flygplatsen.

Enligt polisen kommer en full genomgång av säkerheten på flygplatsen nu att genomföras. Samtidigt understryker man att handlingar som dessa är svåra att förutse och förhindra.

Kritik
Extinction Rebellion har kritiserats av bland andra premiärminister Boris Johnson som kallat dem oförskämda och samarbetsovilliga. Gruppen har även anklagats för att vara en ”dödskult för över- och medelklassen”.

I en uppmärksammad intervju i BBC för ett par dagar sen intervjuade Andrew Neil en av gruppens representanter som hade uppenbara svårigheter med att försvara den skräckpropaganda man sprider.