david-amess-knivhuggen
Utrikes

Brittisk parlamentsledamot knivmördad i kyrka

Publicerad 10/15/2021
Annons

Den konservative brittiske parlamentsledamoten David Amess höggs på fredagen brutalt ned av en person som tagit sig in på ett möte där Amess skulle tala till sina väljare. Han träffades av flera hugg och dog av skadorna.

Händelsen inträffade vid lunchtid i lokaler tillhörande en kyrka i Leigh-on-Sea i Essex. Amess förde i ilfart med ambulans till sjukhus efter attacken. En lokalpolitiker, John Lamb, som bevittnade attacken bedömde skadeläget för Amess med orden ”det ser inte bra ut”. Bara timmar senare var Amess död.

Polisen uppger att de säkrat mordvapnet och gripit gärningsmannen som uppges vara i 25-årsåldern och ha somalisk invandrarbakgrund. Man är i övrigt förtegen med uppgifter men säger att man inte letar efter någon ytterligare gärningsperson.

Då dådet begick på ett politiskt möte kan politiska motiv till mordförsöket inte uteslutas. Polisens avdelning för antiterrorism uppges vara inkopplade i utredningen.

De senaste tio åren har ett flertal brittiska parlamentsledamöter utsatts för knivattacker, i några fall med dödlig utgång. Gärningspersonerna har för flera av dåden konstaterats ha varit radikaliserade individer med bland annat våldsbejakande islamistiska åsikter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons