Med flera vaccin som påstås vara effektiva klara kan massvaccineringarna vara igång till början på det nya året. Många är dock skeptiska till att ta ett så snabbt framtaget vaccin och oroar sig för eventuella biverkningar. Nu visar en undersökning i Storbritannien att en stor andel av folket även där är skeptiska.
I en svensk mätning publicerad i slutet av november uppgav var fjärde att de inte kommer att ta vaccinet då det görs tillgängligt. Den främsta anledningen till detta var rädslan för biverkningar varav många hänvisar till svininfluensan 2009 då vaccinet Pandemrix resulterade i att vissa utvecklade bland annat narkolepsi. Samtidigt hade en tredjedel ännu inte bestämt sig.
LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten erkänner: Snabbframtaget corona-vaccin kan ha katastrofala biverkningar
I samband med att Samhällsnytt rapporterade om studien frågade vi även våra läsare hur de hade tänkt agera. En klar majoritet, 62 procent, svarade att de inte kommer att ta vaccinet medan 20 procent tänker ta det men vänta tills biverkningarna utretts bättre. Bara tolv procent kommer att ta det direkt.
Skeptiska britter
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
I en undersökning från Storbritannien framgår att man är skeptisk gentemot vaccinet även där. 35 procent uppger att man sannolikt inte kommer att ta vaccinet då det finns tillgängligt. 55 procent pekar ut ut biverkningar som skälet till tveksamheten och nästan lika många befarar att vaccinet tagits fram för snabbt.
LÄS ÄVEN: Ledande flygbolag kräver vaccinationsintyg för covid-19 av alla resenärer
Ytterligare 47 procent uttrycker tvivel om huruvida vaccinet verkligen kommer vara effektivt för att motverka smitta av viruset.
Ingen omedelbar politisk vinning
Enligt företaget Opinium, som genomfört undersökningen, tyder det faktum att Labour nu leder över Tories med två procentenheter på att någon politisk vinning för regeringen lär komma senare då vaccinet börjar delas ut, livet återgår till det normala och ekonomin kan börja återhämta sig.
40 miljoner doser
I Storbritannien har man köpt in vaccinet utvecklat av amerikanska Pfizer tillsammans med tyska BioNTech. I torsdags anlände de 40 miljoner doserna till landet som kan börja användas redan under denna vecka. Doserna räcker till 20 miljoner britter då två doser krävs för att ge ett fullgott skydd.
Först ut att få vaccinet är äldre, vårdanställda och personal på äldreboenden.
LÄS ÄVEN: Förslag: Covid-pass ska ge utvalda fri rörlighet
Att ta vaccinet är officiellt frivilligt men förslag om att brittiska företag kommer kräva så kallade immunitetspass för att få besöka verksamheten har lagts fram.
Nätpropaganda
Enligt uppgifter ska regeringen ha satt en speciell armégrupp, Defence Cultural Specialist Unit, på att bekämpa vad man betecknar som fake news och propaganda mot vaccinering på nätet.
LÄS ÄVEN: Flygplatser börjar använda ’Covid-pass’ för att sålla bort icke-vaccinerade
Samma grupp har tidigare bekämpat propaganda från talibanerna och al-Qaida på nätet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.