Brittisk underrättelsetjänst har bekräftat att den så kallade ”IS-tonåringen” som själv berättade att hon endast varit hemmafru, i själva verket bar automatvapen och sysselsatte sig som en del av IS kvinnliga religiösa polisstyrka.

Samhällsnytt har tidigare berättat om Shamima Begum, den kvinna som av media, däribland av svensk statstelevision uppmärksammades som ”IS-tonåringen” med ett bekymmersamt öde om var hon skulle ta vägen nu när IS-kalifatet rasat samman.

Begum vädjade i media om att få återvända till Storbritannien där hon levde innan hon reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten men fick istället sitt brittiska medborgarskap återkallat.

LÄS ÄVEN: Inrikesministeriet upphäver ”IS-bruden” Shamimas brittiska medborgarskap

Nu kommer nya uppgifter från den brittiska underrättelsetjänsten MI6 som menar att ”IS-tonåringen” var en del av den kvinnliga religiösa polisstyrkan hos IS. Begum uppges ha burit automatvapen och kontrollerade bland annat invånarnas klädsel samt sydde västar åt självmordsbombare, rapporterar Daily Mail.

I massmedia har hon hävdat att hon endast varit hemmafru och tagit hand om sina barn.

– Jag gjorde inget farligt, har hon tidigare sagt.


IS kvinnliga moralpolis

Många från Europa
Enligt uppgifter från källor i området bestod moralpolisen av många kvinnor som hade anlänt från Europa. Vittnen hävdar att Begum exempelvis hotat syriska kvinnor med sitt automatvapen för att dessa bar färgglada skor.

– Folk i Raqqa kände till henne väl. Det var massvis med unga kvinnor från Europa i den kvinnliga religiösa polisen, meddelar en aktivistgrupp med kontakter i området.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor bränner ned ”otrognas” tält i flyktingläger