boris-johnson-covid-corona-mask

Foto t h: 10 Downing Street, OGL 3

Utrikes

Brittiska regeringen använde psy-op mot egen befolkning

Publicerad 4/6/2021
Annons

Då pandemin tog fart i mars 2020 ska den brittiska regeringen ha ansett att människor fortfarande inte kände sig tillräckligt hotade, och för att höja den upplevda faran ska man ha eftersökt skarpa känslomässiga meddelanden.

Det är i dokument från regeringen till Scientific Advisory Group for Emergencies, SAGE – ett rådgivande organ som ger råd till regeringen i nödsituationer, uppgifterna framkommer. Enligt psykologer ska regeringens användande av ”dolda psykologiska strategier” för att betona hotet från covid-19 utan att kontextualisera riskerna ha lett till ”ett tillstånd av förhöjd rädsla” och att många blev för rädda för att besöka sjukhus.

I dokumentet presenterades 14 åtgärder för att förbättra allmänhetens foglighet, bland annat att via media öka känslan av personligt hot, något man utlovade skulle vara mycket effektivt men samtidigt varnade kunde medföra negativa bieffekter.

Etiksöverträdelse

Sedan dess har personer som själva ingår i SAGE medgett att den brittiska allmänheten utsatts för ett outvärderat psykologiskt experiment utan att få vetskap om att det pågår.

Medan en anmälan har gjorts för att utreda ifall man gjort sig skyldiga till etiksöverträdelser, förnekar man från regeringen att man skulle gjort något fel utan bara presenterat fakta.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons