migranter

Foto: VOA- Nicolas Pinault.

Utrikes

Brottsligheten bland asylsökande i Nederländerna ökade kraftigt 2019

Publicerad 4/24/2020
Annons

Antalet brott asylsökande gjorde sig skyldiga till i fjol ökade med nästan 30 procent. Många av dessa kommer från säkra länder där inget krig eller konflikt pågår och man har därmed inga asylskäl.

Enligt rapporten från justitie- och säkerhetsministeriet, som tidningen De Telegraaf redovisar, begicks omkring 6 000 brott av asylsökande under 2019. Detta motsvarar en ökning på 27 procent jämfört med 2018 då antalet låg på ca 5 000.

Det är inte bara den skarpa ökningen i antalet brott asylsökande gör sig skyldiga till som oroar – typen av brottslighet de ägnar sig åt har också förvärrats.

I fjol rörde de flesta fallen mindre allvarliga brott som snatteri, fickstölder och inbrott men samtidigt har grövre brott som försök till mord och våldtäkt blivit allt vanligare.

Den absoluta majoriteten av kriminella asylsökande i Nederländerna kommer från områden där varken några krig eller konflikter råder och betraktas som så kallade säkra länder, som Algeriet och Marocko. Individer från länder som dessa utgör nästan 70 procent av de kriminella migranterna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons