sverige-brottslighet-9834773
Inrikes

Brottsligheten får allt fler svenskar att fly utomlands

Publicerad 2/19/2022
Annons

Den skenande grova brottsligheten med gängkriminalitet, skjutningar, våldtäkter, personrån, stöldligor och mycket annat seglar nu upp som en av de vanligaste orsakerna till att svenskar packar och lämnar landet. Brottsutvecklingen i Sverige anförs också allt oftare som skäl för medborgare i våra grannländer att inte vilja komma hit och arbeta.

En färsk undersökning beställd av Svenskt Näringsliv visar att svenska regeringars tilltagande oförmåga att upprätthålla lag och ordning och trygghet och säkerhet för medborgarna driver allt fler svenskar utomlands. Fler än var fjärde svensk med långväga flyttplaner uppger brottsligheten som ett av de avgörande skälen till att inte vilja vara kvar här.

Tidigare flyttade man som svensk oftast utomlands efter pensionen och då främst för att komma till ett land med mer tempererat väder än det vi har i den kalla Norden. Men nu söker sig även svenskar i arbetsför ålder utomlands och skälet är i allt större utsträckning att man inte känner sig trygg här och inte känner att Sverige längre är en trygg plats för ens barn att växa upp på.

Går miste om kompetens och skatteintäkter

Trenden innebär att en ökande andel av de svenskar som söker sig till utlandet är personer i kvalificerade yrken, vilket leder till att Sverige går miste om både kunskap och skatteintäkter. Situationen förvärras ytterligare av att ”det svenska tillståndet”, som det kallas i våra grannländer, får många yrkesmässigt kvalificerade att välja bort Sverige.

Det stora inflödet av människor till Sverige utgör inte någon kompensation i det här avseendet, utan är också det en försvårande faktor. Migranterna har inte den profil av ”kompetensregn” som den förda migrationspolitikens tillskyndare förespeglat och blir i stället en försörjningsbörda för svenskarna. En överrepresentation som förövare till brott i gruppen bidrar också till att driva upp brottsligheten ytterligare, vilket i sin tur får än fler svenskar att vilja lämna landet.

– Jag måste säga att det förvånar och oroar att brottsligheten kryper upp på listan varför man tvekar att flytta till Sverige eller för den delen – att svenskar kan tänka sig flytta från landet. Vi har svårt med kompetensförsörjning och det här stärker inte möjligheten att rekrytera, kommenterar Karin Johansson, vice vd för Svenskt näringsliv, siffrorna.

Även många företagare

Det är inte bara löntagare som lämnar landet. Många företagare upplever också brottsligheten som en avgörande orsak till att inte på ett tryggt sätt kunna bedriva verksamhet i Sverige.

För många näringsidkare utgör den också en betydande ekonomisk faktor genom att den brottslighet man utsätts för i form av inbrott och skadegörelse medför höga kostnader. För butiksnäringen har det blivit svårare att rekrytera personal i takt med att hot, stölder, rån och misshandel på dessa arbetsplatser ökat.

Fortfarande toppar vädret som skäl bland svenskar till att söka sig utomlands. Om klimatalarmisterna får rätt kommer dock den andelen att minska i takt med att Sverige får ett mindre kyligt och mer behagligt klimat. Samhällsklimatet när det gäller medborgarnas trygghet går däremot inte i någon riktning som kan minska utflödet av svenskar från landet.

– Vädret är det inte så mycket vi kan göra åt, brottsligheten kan vi ändå åtgärda, säger Karin Johansson med adress till Sveriges ansvariga beslutsfattare.

Andra enligt Svenskt Näringslivs undersökning vanliga skäl för svenskar att vilja flytta utomlands är det höga skattetrycket, att karriärmöjligheterna är större i andra länder, den svenska skolans förfall och krisen på bostadsmarknaden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons