Italiens inrikesminister Matteo Salvini har presenterat ny statistik som visar att brottsligheten minskade med 15 procent under fjolåret.

I slutet av mars uppmärksammade Samhällsnytt att den italienska senaten godkänt en ny lag som vidgar definitionen av självförsvar. Lagen kallas ”legitimt självförsvar” och innebär att italienare ges större möjlighet att använda skjutvapen för att försvara sin egendom mot inkräktare. Även om lagen är ny för året speglar den hur regeringen går från ord till handling. Salvini har slagit fast att det numera ska vara ”svårt att vara kriminell”.

LÄS ÄVEN: Nu får italienare skjuta inbrottstjuvar: ”Det blir svårt att vara kriminell”

Nyligen visade Salvini upp statistik från polisen som visar att brottslighet har minskat med 15 procent mellan 2018 och 2019. Andelen sexuella övergrepp minskade med 32,1 procent, rån sjönk med 20,9 procent, stölder föll med 15,1 procent. När det gäller mord ser landet också en kraftig förändring. Andelen mord minskade med 12,2 procent och mordförsök sjönk med 16,2 procent, rapporterar il Giornale.

LÄS ÄVEN: Italiens ekonomi växer igen efter en recession: ”Går som tåget mot förändring”

När det gäller den organiserade brottsligheten kommenterade Salvini att han har gjort mer än någon annan för att bekämpa den. Han poängterar att den napolitanska maffian är ett fruktansvärt monster som kommer att ta tid att besegra.

Fortsatt största parti
En opinionsundersökning från början av maj visar att Salvinis parti har fortsatt starkt stöd bland väljarna i Italien.

LÄS ÄVEN: Fördubblat stöd för Matteo Salvini på ett år