Protesterna mot Macrons vaccinpass fortsätter i Frankrike för nionde helgen i rad med hundratusentals demonstranter på gatorna. Polisen blir allt brutalare i bemötandet med allmänheten. Bland annat blev två kvinnor slagna med batong då de besökte ett shoppingcenter utan att först visa upp vaccinpass.

Lördagens protester kommer dagen efter att den franska hälsovårdsministern Agnes Buzyn åtalats för hennes hantering av Covid-19-pandemin. Buzyn har kritiserats hårt för hennes brist av handlingskraft i början av pandemin.

I januari 2020 sa hon att det var ”praktiskt taget ingen risk” att Covid-19 skulle spridas från Kina till Frankrike och att ”risken för spridning av coronaviruset bland befolkningen är mycket liten”, skriver France24.

LÄS ÄVEN: Regeringen lägger fram förslag på vaccinpass

Vill handla – slås ned av polis

De två kvinnor som gick in på ett shoppingcenter i Paris utan att uppvisa vaccinpass blev brutalt behandlade av kravallutrustad polis. En kvinnlig polis syns slå flera gånger med sin batong mot den ena kvinnan, samtidigt som den andra får en sköld uppkörd i ansiktet, innan de båda tvingas ner på marken. Uppemot tio poliser engagerade sig i ingripandet. Som framgår av videon nedan, gav sig några av dem därefter på de som filmat händelsen.

Dagen började dock något lugnare med allsång och flaggviftande i demonstrationståget.

LÄS ÄVEN: Danmark öppnar upp – slopar samtliga restriktioner

”Lördagen präglades av våld”

Jämfört med de tidigare förhållandevis lugna protesterna präglades lördagen av våld, skriver Le Figaro. I Paris drabbade demonstranter och polis samman vid flera tillfällen under dagen.

I närheten av Champs-Élysées använde polisen tårgas för att skingra demonstranterna tidigt på lördagsmorgonen. Sammanlagt uppges 85 personer ha arresterats under dagen.

Tårgas kom att användas flitigt. Enligt inrikesdepartementet deltog cirka 121 000 personer under lördagens demonstrationer, varav 19 000 i Paris. Totalt uppges demonstrationer ha pågått vid 207 platser landet runt.

I Toulouse uppges demonstranterna ha attackerats av en oidentifierad grupp som ställt sig på Macrons sida. Vilda slagsmål utbröt.

LÄS ÄVEN: Moderaterna vill införa vaccinpass i Sverige

Stämningen allt mer aggressiv

Tre poliser ska ha skadats i samband med demonstrationerna. Hur många ur allmänheten som skadats uppges inte. Av sociala medier framgår att polisen i många fall gått hårt åt de som motsätter sig vaccinpassen.

LÄS ÄVEN: Tegnell uppmanar fler att vaccinera sig – tredje dos inleds snart

Demonstranterna stoppas utanför högsta domstolen

Under eftermiddagen försökte demonstranterna nå Palais-Royal, där det franska kulturministeriet och högsta domstolen, Conseil d’État, huserar men stoppades av polisen.

I samband med sammandrabbningarna vid Palais-Royal sattes polisens fordon i brand. En polis ses även träffas i hjälmen av en gatsten som någon kastat.

Demonstranterna kastade flaskor, gatsten och andra tillhyggen mot polisen som svarade med att dränka hela området med tårgas för att skingra folkmassorna.