Kaos råder i flera amerikanska storstäder sedan protester mot polisbrutalitet spårat ur till våldsamma upplopp. I Minnesota har guvernören satt in nationalgardet och president Trump har meddelat att militären står redo att gripa in.

Demonstrationerna, som pågått sedan i onsdags, har med tiden spridit sig från Minneapolis till ett flertal amerikanska städer som New York, Atlanta, Washington och Los Angeles. Även i London har demonstrationer hållits, uppger Daily Mail, som rapporterar att hundratals demonstranter marscherat bärande plakat med budskap som ”Avskaffa polisen” och ”Upplopp är de ohördas språk”.

Det hela började den 25 maj i Minneapolis där polismannen Derek Chauvin filmades då han i samband med gripandet av en person, identifierad som George Floyd och misstänkt för att ha prånglat ut falska sedlar, placerade sitt knä över nacken på den gripne. Floyd avled senare och uppgifter gör gällande att en bidragande orsak var hur gripandet genomfördes.

Videon spreds snabbt och i och med att polisen var vit och den gripne svart växte det hela till en rasfråga. Snart höjdes röster med krav på att åtala polisen och demonstrationer organiserades på flera platser. Dessa urartade snabbt till kravaller, mordbränder och konfrontationer med ordningsmakten.

Plundring och våld

I Minneapolis intog demonstranter under torsdagen en polisstation, jagade iväg poliserna och satte byggnaden i brand. Sedan dess har flera polisbilar satts i brand och även ett antal butiker och andra byggnader.

I Brooklyn greps en 27-årig kvinna efter att ha kastat en bensinbomb mot en polisbil. Hennes 21-åriga syster greps också efter att ha bitit en polisman i benet, i ett försök att frita sin storasyster. Bensinbomben exploderade aldrig och ingen skadades därför men för den äldre av de två systrarna väntar nu åtal för mordförsök på de fyra poliser som befann sig i fordonet.

En stor mängd butiker har plundrats som en del av upploppen. Även andra småkriminella och antisociala element uppges ha tagit tillfället i akt att roffa åt sig när myndigheterna tillfälligt tappat kontrollen.

https://twitter.com/PentUpReaction/status/1266875957320781825

Coronaskräcken sitter i

I flera av städerna där demonstrationerna utvecklats till upplopp har befolkningen haft begränsad rörlighet på grund av restriktioner under coronapandemin. Dessa ignoreras nu till stor del men de flesta som rör sig utomhus bär fortfarande mask.

Coronaskräcken sitter i och somliga är fortfarande noggranna med handspriten, vilket nedanstående videoupptagning vittnar om.

Demonstrationerna organiseras ofta av den hårt kritiserade och våldsbejakande aktivistorganisationen Black Lives Matter.

En man med pilbåge lynchades i Salt Lake City efter att istället ha ropat: ”Alla liv är viktiga” åt demonstranterna. Mannen blev omedelbart övermannad och brutalt misshandlad. Hans bil vandaliserades och sattes i brand.

Faksimil Twitter

Händelsen filmades  och publicerades i sociala medier. Kort efteråt intervjuades mannen av Fox News.

Våldsamheterna har även nått Vita Huset, där demonstranter vält kravallstaket och kastat ägg mot vad som uppges vara Secret Service iförd kravallutrustning. Mot kvällen anlände även militärpolis för att förstärka skyddet för Vita Huset.

Polismannen Derek Chauvin, vars handlingar retat upp en hel nation, sitter frihetsberövad sedan i lördags misstänkt för att ha orsakat George Floyds död. Samtidigt har uppgetts att Floyd avled av medicinska skäl.

Chauvin hålls isolerad och kontrolleras var 15:e minut, skriver TMZ, inte därför att han bedöms vara självmordsbenägen utan för att se till att ingenting händer honom. Borgenssumman är satt till 500 000 dollar. På uppfarten till Chauvins hem har någon skrivit ”här bor en mördare”.

authorimage