En demonstration var planerad att genomföras i Bryssel på söndag. I ett Facebookevenemang samlades drygt 47 000 för att protestera mot det kontroversiella FN-avtalet om global migration. Nu har borgmästaren i Bryssel förbjudit demonstrationen.

Flera olika patriotiska grupper, bland annat den konservativa studentföreningen KVHV och det belgisk-flamländska och nationalistiska partiet Vlaams Belang har tillsammans skapat ett evenemang på Facebook för att bjuda in alla som motsätter sig FN-avtalet.

Målet med demonstrationen är att vända den politiska krisen och väcka folket. ”Vi står enade tillsammans och säger NEJ till en ny våg av massinvandring. Nej till ännu ett politiskt spel. Nej till politiker som nonchalerar folkets åsikter”, skriver arrangörerna.

https://www.facebook.com/kvhvantwerpen/posts/2453574061326603

”Brun marsch”
På torsdagen hade evenemanget samlat nära 47 000 människor som tänker delta eller funderar på att delta i demonstrationen. Nu väljer borgmästaren i Bryssel, Philippe Close, tillhörande det socialistiska partiet att tillsammans med sin partikollega, den regionala premiärministern Rudi Vervoort, stoppa evenemanget, rapporterar HLN.

I ett pressmeddelande förklarar Close och Vervoort att de ”inte kan tillåta en brun marsch i Bryssel”.

LÄS MER: Jubel när FN:s migrationsramverk klubbades igenom

”Totalitära regimer”
Arrangörerna uttrycker sin besvikelse i olika inlägg i sociala medier. De ifrågasätter nu om yttrandefrihet och demonstrationsfrihet faktiskt existerar.

Filip Brusselsmans är ordförande i den konservativa studentföreningen KVHV i Antwerpen, och han rekommenderar att borgmästaren som verkar tycka om att göra liknelser med 30-talet, ser över sina egna handlingar. Studentföreningens ordförande menar att förbudet är en handling som påminner honom om vad totalitära regimer ägnar sig åt.

– Vi trodde först att beslutet hade med terrorattentatet mot julmarknaden i Strasbourg att göra. Men säkerhetsaspekten för demonstranterna var inte alls problemet, utan deras rätt att samlas och använda sin yttrandefrihet, säger Brusselsmans.

https://www.facebook.com/kvhvantwerpen/posts/2453574061326603