ibrahim khalid

Faksimil Youtube

Utrikes

Bryssel-terroristerna ville prova på att döda – sköt ihjäl äldre belgare

Publicerad 3/15/2021
Annons

Två bröder som var inblandade i självmordsbombningarna i Bryssel 2016 ska två år innan ha dödat en 76-årig man bara för att prova hur det är att döda någon. Uppgifterna kommer från en svensk medborgare som deltog i attentaten.

Ibrahim El-Bakraoui sprängde sig själv på Bryssel-Zaventems flygplats och mördade elva personer medan brodern Khalid dödade 20 personer på en tunnelbana.

Terrorgruppen Islamiska staten tog på sig ansvaret för dåden där ytterligare 300 skadades.

Nu framkommer det att bröderna berättat för medhjälpare att de 2014 skjutit ihjäl 76-årige Paul-André Vanderperren då han en söndagskväll kom hem från ett kafé efter att ha tittat på en fotbollsmatch, ett mord som aldrig hade klarats upp.

Svensk medborgare

Detaljer om brödernas inblandning kommer från utfrågningen av Mohamed Abrini och Osama Krayem som även de deltog i attackerna men överlevde. De är två av tio personer som åtalas nästa år. Ytterligare en är Salah Abdeslam som åtalas för att ha deltagit i terrordåden i Paris i november 2015.

Enligt utskrifter som en journalist tagit del av har Osama Krayem, som är svensk medborgare, i december 2016 uppgett att Khalid sagt till honom att han och Ibrahim sköt ihjäl någon på gatan.

I juni 2018 avslöjade Krayem fler detaljer då han sa att Khalid ska ha sagt att mordoffret var en äldre person och att de hade velat prova hur det är att döda någon.

Krayen fastnade på övervakningskameror tillsammans med Khalid el-Bakraoui strax innan denne sprängde sig själv.

Då båda terroristerna är döda, och Krayems uppgifter betecknas som hörsägen, ser man det som osannolikt att fallet kommer att öppnas igen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons