Den franske busschauffören Philippe Monguillot, 59, misshandlades svårt och förklarades hjärndöd efter att ha uppmanat passagerare att ha på sig munskydd. Nu har han avlidit.

– Vi beslöt att släppa taget. Läkarna ansåg att vi skulle göra det och det gjorde vi också, säger den 18-åriga dottern Marie Monguillot till nyhetsbyrån AFP.

Munskydd är obligatoriskt vid resor i kollektivtrafiken i Frankrike. Den som inte använder skydd riskerar böter på 2 500 euro eller sex månaders fängelse, uppger Independent. Förrövarna, som saknade både biljetter och munskydd, blev aggressiva när busschauffören vägrade låta dem åka med.

De gick till våldsamt angrepp med sparkar och slag. Föraren knuffades ut ur bussen och misshandlades ytterligare när han låg hjälplös på gatan. Två av individerna gav honom våldsamma sparkar och slag mot övre delen av kroppen och särskilt mot huvudet, berättade åklagaren vid en presskonferens enligt Le Point.

Mohamed C., Mohammed A., Moussa B. och Sélim Z.

Fyra nordafrikanska män arresterades initialt för misshandeln. Fransk polis namnger dem som Mohamed C., Mohammed A., Moussa B. och Sélim Z.

https://twitter.com/JunesLokka/status/1281554898564390912/photo/1

Nu har två av dem, båda i 20-årsåldern, anhållits misstänkta för mord. De andra två anhålls för underlåtenhet att hjälpa nödställd person. En femte person ska även ställas till svars, för att ha försökt gömma en misstänkt brottsling.

Idag marcherade tusentals människor i Bayonne till minne av Philippe Monguillot och för att uttrycka sin avsky mot migranternas våld.

”Kommer att straffa gärningsmännen”

Philippe Monguillots hustru Véronique uttrycktre oro över att den ”massaker som förstört oss” och inträffat i hennes ”lilla glada vänliga baskiska turiststad”.

– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att sådant våld skulle manifesteras i vårt land. Om det händer i Bayonne kan det hända var som helst, det är ofattbart att det sker här och det får inte hända igen, sa hon rapporterar Fdesouche.

Frankrikes nya premiärminister Jean Castex skrev på Twitter att: ”Republiken kommer att minnas Philippe Monguillot som en föredömlig medborgare. Lagen kommer att straffa gärningsmännen”.

authorimage