Igår skrev Samnytt om en busschaufför som i tisdags blev misshandlad med flera slag av en passagerare på buss 178 mot Jakobsberg i Stockholm. Samnytt har pratat med chauffören, som berättar att han aldrig kände sig allvarligt hotad av våldsmannen.
– Jag hade kunnat slå ned honom, men vi får inte göra det, säger han.

Busschauffören på linje 178 har arbetat i Stockholm i flera års tid. Han vill vara anonym eftersom han valt att inte berätta för sin familj om tumultet och vad som hände på jobbet i tisdags.

– Min familj och mina barn kommer bli rädda och ledsna, säger han.

”Kaxig”

Han berättar att tisdagens incident handlade om en passagerare som gick på bak i bussen, utan att betala för sig. Arbetsgivaren har visserligen instruerat dem att inte konfrontera tjuvåkande passagerare, men:

– Man kan inte acceptera allt, tycker han.

Chauffören valde att gå fram till passageraren för att diskret uppmana honom att betala när bussen stod stilla i Kista, istället för att använda bussens högtalarsystem och skämma ut honom inför de andra passagerarna vilket vissa kollegor gör. Men passageraren var ”kaxig”.

– Han ifrågasatte varför han skulle betala för sig. Då sade jag åt honom att gå av och att han kunde ta taxi istället. Han undrade om jag tänkte betala taxin åt honom, och då sade jag att det får han göra själv.

”Satte honom på plats”

När chauffören vänder sig om för att gå därifrån flyger passageraren upp och måttar flera slag mot hans huvud. Chauffören, som varit med om våldsamma situationer förr, lyckas dock koppla ett ordentligt grepp runt passagerarens nacke. Alltihop fångas på film av ett vittne.

– Då satte jag honom på plats, berättar chauffören och understryker att det var självförsvar.

– Jag hade kunnat slå ned honom, men vi får inte göra så och jag ville inte det heller.

– Oavsett man har rätt eller fel, eller bara försvarar sig, så hade folk sagt: ”Kolla vad bussföraren gjorde som slog ned en stackars passagerare som inte hade råd att åka buss”.

”Vanligt”

Claes Keisu, presstalesman på Storstockholms lokaltrafik (SL), sade under onsdagen att det är ovanligt med våld mot busschaufförerna. Den chaufför vi pratar med håller inte med om det.

– Det är vardag för oss förare med problem med vissa passagerare. I synnerhet på vissa linjer. Linje 178 (som bland annat åker genom Kista, Husby och Akalla red. anm.) är en av de värsta linjerna, berättar han.

Han säger att SL inte återger sanningen, dels för att de inte har kunskap om allt som händer, dels för att de har ett intresse av att mörka våldet.

– SL vill inte skrämma bort folk från att åka buss. De har sin policy.

Över 70 år

Busschauffören vi pratar med har med marginal passerat 70 år. Trots det arbetar han fortfarande och har inte gått i pension.

– Det är många i min ålder, och många i branschen, som arbetar så länge vi orkar. Annars har vi inget liv.

Delvis är det stigande levnadskostnader som gör att han inte ser något annat val än att fortsätta arbeta.

– Pensionen räcker inte till att leva på. Jag tillhör den generation som blev blåst när pensionssystemet ändrades, berättar han och fortsätter:

– Och jag fick en elräkning på 16 000 kronor för några månader sedan. Hur ska man betala den med en pension på 15 000 kronor?

Utländsk bakgrund

Därefter får vi veta om hur busschauffören kom till Sverige i mitten av 70-talet, som student från ett land i Östeuropa. Svenskarna uppfattade han som trevliga och pålitliga, han stannade kvar i landet, gifte sig så småningom och bildade familj.

– Jag tänkte då: ”Fan, vilket civiliserat land”. Ett ärligt och demokratiskt land. Det kändes säkert och man trivdes!

Idag upplever busschauffören att Sverige är väldigt annorlunda, och han tycker samhällsutvecklingen är beklaglig.

– Man ser att det blir sämre och sämre, utbrister han med sorg i rösten.

”Sverige har tagit fel väg”

Busschauffören betonar att det även finns svenskar som gör fel, och att kulturen även bland svenskar förändrats, men knyter överlag problemen till invandringen:

– Sverige har tagit fel väg. Det är inte alla invandrare som är dåliga, det finns många utbildade personer och många som gett mycket. Men tyvärr, Sverige går åt fel håll.

Du säger att Sverige valt fel väg. Hur tänker du där? Är det invandringspolitiken du menar då?

– Invandringspolitiken är dålig. Det finns inga gränser. Man hade kunnat begränsa det här och ha mer kontroll på vilka som kommer och inte kommer. Ställa krav.

– Titta på fängelserna, där ser man hur många som kommit till Sverige för att begå brott.

– Vissa kanske vill säga åt mig att åka hem. Och det är klart, jag kan flytta hem när jag vill. Men jag har familj här, barn här, det är inte lätt att bara lämna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Får inte åka med gratis – misshandlar busschauffören