I flera års tid har Sanna Rylander som driver klädbutiken Viva Nilla i Helsingborg utsatts för kontinuerliga trakasserier från den militant vänsterextrema organisationen Djurfront. Polisen har valt att inte agera men när Sanna ledsnade och motade ut en av aktivisterna ur butiken anmäldes hon för misshandel. Nu ställs hon inför rätta. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Om hon fälls riskerar hon fängelse eller dryga böter. Aktivisten som kördes ut ur butiken har även krävt ett skadestånd på 8 000 kronor samt ersättning för bland annat ett kuratorbesök eftersom mannen uppger att han mått dåligt efter händelsen.

I en kommentar till Göteborgs-Posten om åtalet säger hon att ”Sverige är ett skämt”. Detta med hänvisning till att rättsväsendet inte gjort någonting under de år hon trakasserats men nu plötsligt aktiverar sina resurser när hon inte getts något annat val än att freda sig själv mot angreppen.

Motade ut maskerad aktivist ur butiken

Den bakomliggande händelsen kan ses i videoklippet nedan som Djurfronts aktivist själv filmat med sin mobil. I klippet ses hur Sanna först tar ifrån aktivisten dennes skyltar där Sannna beskylls för att vara djurplågare.

I nästa skede tar sig aktivisten in i butiken, skriker, beter sig konfrontativt och aggressivt och kräver att få tillbaka skyltarna. Sanna uppmanar då aktivisten att lämna butiken, vilket han vägrar att göra. Hon försöker då mota ut honom och när han gör motstånd uppstår ett visst tumult.

Vill ”krossa” Sannas verksamhet

Det Djurfront är upprörda över är att Sanna i sin klädbutiks stora utbud också säljer ett fåtal artiklar som har inslag av djurpäls. Därför har organisationen enligt budskap på sin hemsida satt upp ett mål om att ”krossa” hennes verksamhet.

Det har man på olika sätt försökt göra i ett par års tid. Metoderna är flera. Regelbundet besöker man butiken maskerade och iklädda kläder indränkta i blod och med plakat där Sanna förtalas som djurplågare.

Med sina aggressiva aktioner och skanderande att Sanna är en ”mördare” skrämmer man bort henns kunder. Djurfront har även tapetserat området med falska löpsedlar där det ovanför ett fejkat fotomontage står att Sanna är gripen för grovt djurplågeri.

Anställda, släktingar och andra butiksägare utsätts

Man ägnar sig också åt uppvigling på nätet där man lagt ut bilder inte bara på butiken utan även på Sannas hem med angiven adress och uppmaningar om att trakassera henne. Djurfront ägnar sig också åt hotfull telefonterror, både mot Sanna och hennes släktingar. Samtalen, som även innehåller dödshot, spelas in sprids sedan på nätet.

Även andra butiksägare på gatan känner sig drabbade av Djurfronts aktiviteter och upplever att deras affärsverksamheter blivit lidande. Vid några tillfällen tidigare har aktivisterna tagit till våld när butiksägarna försökt förmå dem att lämna platsen.

På vänsterkanten berömmer man sig för att vara ”antirasister” och ha en positiv inställning till invandring. Det har dock inte hindrat Djurfronts aktivister från att utsätta Sanna för rasistiska påhopp för hennes utländska bakgrund. Även Sannas anställda har attackerats.

”Brottsoffret” välkänd våldsverkare

Aktivisten som anmält henne för misshandel är en talesperson för och profil inom Djurfront. Han är tidigare dömd för brott, bland annat sådana relaterade till organisationens våldsamma aktivistiska verksamhet.

Mannen påstår att Sanna i samband med den aktuella händelsen ska ha riktat en spark mot hans huvud och tagit stryptag på honom så att han svimmat av. Han påstår vidare att han, som George Floyd som avled under ett polisingripande i USA, ska ha sagt att han inte kunde andas.

Påståendena styrks inte av den film som dokumenterar händelsen. Sanna förnekar också både sparkar och stryptag. Däremot erkänner hon att hon försökt ta ifrån mannen mobiltelefonen och fysiskt försökt få ut honom ur sin butik. Mannen ska enligt uppgifter i förhör i ett inledningsskede av händelsen ha antastat Sanna fysiskt.

Polisen kom inte

Sanna berättar att hon först ringde polisen för att få hjälp när mannen med maskerat ansikte trängde sig in i butiken, men att hon efter en halvtimme tvingades agera själv eftersom ingen polispatrull kom till undsättning.

Mannen har enligt Sanna tidigare tillsammans med andra aktivister varit inne i butiken och rivit ned kläder från ställningar och galgar. Han ska också ha slagit sönder skyltfönster och kallat Sanna för ”hora” och dessutom misshandlat Sanna. Han är enligt uppgift också en av dem som utövat telefonterror mot Sanna med hundratals uppringningar.

Knäckt efter år av trakasserier

Sanna har nötts ned psykiskt av det hon utsatts för från den våldsbejakande organisationen. Men hon är också besviken på det uteblivna skyddet från rättsväsendet.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Vissa dagar är fruktansvärda. Jag kommer knappt ur sängen längre. Allt är upp och ner. Jag blir trakasserad och förföljd i flera år, men i slutändan så blir det jag som ska få betala 10 000 till dom. Sverige är ett skämt.

Polisen gör olika bedömningar

Polisen försvarar sin passivitet gentemot Djurfront med att det i Sverige råder en utsträckt demonstrationsrätt. Organisationen söker inte tillstånd för sina aktioner men att dessa är olagliga räcker inte för att polisen ska ingripa. Polisen bollar över ansvaret till politikerna att svara på varför ordningslagen inte ska upprätthållas.

När den danske politikern Rasmus Paludan och hans partivänner utan att attackera någon anordnade koranbränning och koranfotboll gjorde polisen en annan bedömning. Man grep demonstranterna och belade även Paludan med inreseförbud i Sverige, något som senare fick hävas då han visade sig ha svenskt medborgarskap.

Rättegången mot Sanna Rylander är inbokad till ett datum i mars.